【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike

父母辛苦養育孩子,供書教學,子女理應有責任侍奉年邁父母。台灣一位教授爸爸先後送8名子女到美國升學,全部讀至博士學位。可是教授爸爸退休後無法安享晚年,被子女遺棄於老人院,對他不聞不問,他最終鬱鬱而終,身在外國的子女亦拒絕回來為父奔喪。

老教授身發霉味與尿騷味

綜合台灣傳媒報道,近日台灣資深媒體人呂文婉於電視節目《新聞挖挖哇》中講述事件,她指有媒體收到安養中心的通知,希望透過傳媒的力量,喚醒教授子女的良知。有媒體去到安養中心了解教授的慘況,見到該名92歲的老教授時感到相當震驚。當時正值2月,瘦弱的老教授佝僂著躺在床上,他身上尿布早已濕透,加上冬天的濕冷,現場傳來一陣刺鼻的霉味與尿騷味。

據知老教授過去栽培8名子女成材,他們都在美國讀書,紛紛完成博士學位,並在當地落地生根,各有家庭事業。老教授退休後孤身留在台灣,他身在美國德州的長子曾以創業為由,想爸爸拿出積蓄來幫助他,老教授亦欣然以金錢支持兒子。不過,其他子女知道父親給錢大哥後,各以不同藉口向父親要錢。

送老人院後子女不聞不問

後來一次長子返台時,發現父親身體出現問題,需要別人照顧,但他及弟妹均無意回台照顧他,於是便將父親送到當地的安養中心。由於老教授的子女有8個月沒繳付安養中心的費用,中心聯絡不果,只好求助媒體幫忙。

呂文婉續指,雖然安養中心曾將老教授虛弱的照片傳給他的子女,但他們均無動於衷。老教授其後離世了,他的子女亦將後事交給安養中心處理,並不打算為父奔喪,不孝及無情的態度令人咋舌。
一個就話姐,全部都係咁應該係佢自己有問題啦
可能講過唔讀完phd就咪撚返黎
感情勒索
成長教育過程一定憎撚到佢極點, 否則唔會個個都無情到咁
一個都唔想養佢 你佢有問題定佢教得唔好
同時8個都對佢狠心, 基本上無機會係仔女嘅問題
肯定唔關教育事,佢個人一定有問題先會全世界憎佢
睇呢個POST d 留言就知仔女無情唔出奇
不過仔女由讀書到做野係哂外國
感情真係生梳哂
當然呢個係極端例子 8個都唔理係奇怪

學歷從來同品格係冇直接關係
特別係外國社會對於唔養老人家 唔覺係咩特別事
感覺以養兒防老嘅角度 生一兩個係最好
生得三個以上 啲仔女只會互相推卸責任 商量老豆幾時死 有咩事一齊決定放棄治療
肯定係條老嘢有問題
班仔女住得美國,接受過高質民主洗禮
一定無問題
連登仔真係好嘢, 表面證據係不孝子少理阿爸, 但佢哋個結論係老豆仆街。好有天份做紅官審死人
點有問題都送曬出國啦
一個人憎你可能佢有問題,但一村人憎你你會唔會諗下係咪自己問題?
又想勒索移民d人支那狗
92歲咁長命
咁叫做鬱鬱而終
報導乜都無講, 邊個話你知d 仔好憎老豆
咁報導又話人不孝你又知人地係不孝?
這些叫「倒果為因」的思考陷阱
老豆一個人係香港無人理, 死後無人送終, 咁表面證據係不孝子, 呢d 都要人解釋比你知
咁似d下下用14億人撻人既民族既
可能就係由細到大讀書迫得太緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞