【不孝子女】送8子女赴美升學全讀完博士 92歲退休教授爸被棄老人院鬱鬱而終

305 回覆
407 Like 20 Dislike
你講得啱,係生梳
根本成世同佢都冇感情,淨係當佢係金主
正常幾個仔女, 總有D 讀唔成書。就算大家都讀得成書, 無理由個個都肯晒幾年去讀PHD。就算個個都去讀PHD, 無理由個個都去美國.................
由其是文中講到長子都有返過去,即係起碼都有一條友care,會唔會之後錢都唔比咁癲......
點勒索
虎爸個類
童年應該好慘
抵死的
真,老豆老母不嬲係兒登仔仇人
佢講到8個都問番老豆俾錢,太誇啦
同埋phd唔係真係"讀"返來。
其實你基本上係做research.....我真係唔好好信生到8個都有興趣做research
咁當然,唔係冇可能ge,但都係果句,難d囉。呢個世界乜撚野都有可能ge
幾肯定 唔一定

咁究竟係“肯定”定係“唔一定”呀
對仔女黎講可能關心係重要返去外國讀書
錫唔錫呢d get唔到就係get唔到,佢地忍心到咁嘅話即係對個老豆真係冇感情囉。

點解冇感情可能係班仔女都好自私同仆街都話唔埋嘅
似係佢自己個人嘅connection
係咪真係供晒8個PHD呀
對你點差都供到你博士啦
嘩睇你個款真係個啲生仔個仔係要照顧你個啲咁既人黎
仔大有佢哋世界 你唔再係佢哋既世界裏面
你生左 養照顧係你既責任 不過佢係無責任要對你做返同樣既野 做係人情 係報答 但唔等於唔做就係廢材
你呢啲人呢
唔難
曾經偏心過,而被偏心既仔女係仆街,唔被偏心既仔女耿耿於懷
老嘢係粉紅?
點解從來只講不孝子女,無忘恩負義既父母?
呢篇野係咪想叫啲老人家阻後生仔去英國?
i am sure it is not necessarily true
ok?
講真,如果當佢真咁去睇。
老老實實,我覺得就唔justified咁放棄父母。即係起碼你錢係要比,你話照唔照顧果d,人嚮外地係真係難。但冇理由錢都唔比。

拿,又當篇野係真,你出去讀phd父母有份比錢的話,phd唔係一個必須品來嘛,咁你拎左人地好處,又真係冇理由之後就唔理父母,連錢都唔比。

一係你就型d,自食其力,學費、生活費咩都自己比。
https://www.facebook.com/youngwomanisland/posts/127621392565486

呢單野係今年三月 Facebook 一篇文出, 個作者係 Ms. Sally

"25年職場經驗,當過台灣主流新聞媒體的文字記者、新聞總監、還有國際工作經驗(在越南擔任一家財經電視台的總經理)。希望透過這個園地,跟大家分享職場及生活經歷。"

有無 Source? 無. 信唔信就你自己睇.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞