[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
又體感10分鐘
暫時未遇到佢
最佳對付劇透嘅方法就係…係人地劇透自己之前自己先劇透自己(即係走去睇原著)
係咪
話時話光頭佬係咪已經識講人話?
睇開佢 好爽
但睇完佢會睇翻小說
17集補充

今集cut 咗好多好多好多好撚多野

雖然我知 動畫篇幅有限

但唔好斬咁多呀

平心而論 今集表現 不及小說同漫畫
雖然都有感動位,但硬係差啲野

推薦大家可以睇一睇漫畫

今次補充要分段講

首先係保羅 一開始90秒好簡略咁講咗保羅呢年半以來點過,但冇講到好幾個重點

1. 保羅身為前S級冒險者有一定嘅危機意識,所以佢一直喺劍鞘裡面收埋一個阿斯拉大金幣以備不時之需。好彩有呢筆錢,保羅一開始先可以照顧得好諾倫。

1.1 保羅知道自己係被傳送咗,因為佢以前曾經去過一個叫「轉移迷宮」嘅地方,地下會有轉移魔法陣,一唔小心踩中就會被轉移去魔物巢穴,而保羅喺果個迷宮體驗過「轉移」

2. 保羅匹馬係向冒險者公會借的。佢接一份速遞委托+S級冒險者嘅身份借到一匹快馬。

3. 其實保羅算好彩,佢只係傳送咗去平原,而且仲喺阿斯拉王國境內,所以佢好快認得路翻屋企。有好多人被傳送到非陸地嘅地方,連發生咩事都未知就死咗。

4. 幾經辛苦翻到屋企,面前只得一塊爛地,但保羅冇放棄,佢仲打算揾翻所有人。

5. 其實保羅一直好辛苦,但諗到諾倫只有自己可以依靠,就迫自己幾不安幾沮喪都要撐落去。

6. 然後保羅就同其他同鄉組成搜索隊,過程中,伯雷亞斯嘅總管家都來到揾保羅,並表示會提供資金援助搜索隊。

7. 揾咗幾個月,終於揾到希露菲嘅父母,但已經得翻一條唔完整嘅屍體。對此保羅好自責,甚至見到被希露菲老豆責備嘅幻覺:「點解你唔早啲揾到我?????」

8. 一啲被救嘅人會感激保羅,並且加入搜索團,但亦有人獲救後會遷怒於保羅:「你作為騎士唔係就係要保護好我地咩????(設計對白)」

9. 保羅可以話係出盡全力去揾家人,佢用盡哂所有諗到嘅門路,出動哂一切可以出動嘅貴族門路,其中包括塞妮絲嘅娘家。

10. 塞妮絲嘅娘家其實係米里絲神聖國數一數二大嘅貴族,有好大嘅影響力。

11. 一開始外家係完全拒絕保羅,理由係「塞妮絲早已與本家斷絕關係」,但當外母見到諾倫果瞬間,態度立即大轉變,表示願意提供援助,條件係諾倫要留喺米里絲國接受教育。呢個都係保羅留喺米里絲國嘅原因。

12. 搜索已經超過1年,但對保羅仲係毫無進展,睇住越來越多人得救,都越來越多人失救,搜索隊嘅人開始放棄,加上一直揾唔到塞妮絲,所以外家開始比壓力保羅,極度無助之下,保羅最後靠酒精逃避。

ex. 維拉之所以會長期著比堅尼,係因為想保護雪拉。因為轉移,好多年輕貌美嘅女仔比人賣去做性奴,一啲人會好似維拉咁捱得過,睇得開,但更多嘅女仔會好似雪拉咁,自此對男人有恐懼症,所以維拉專登著到咁暴露,等男人嘅眼光都集中喺自己身上,以保護雪拉。

關於保羅嘅年半就差唔多係咁,學上個po一位巴打講,如果盧迪係困難mode,咁保羅一定係地獄mode

關於父子重逢:

13. 保羅表示,自己真係越來越廢,自己個仔冇用盡全力都可以打贏全力應戰嘅自己,雖然係飲醉酒,但佢好清楚最後一刀係認真嘅全力一擊,反省自己係咪真係廢到連個仔都睇唔起自己

14. 基斯就係黑狼之牙最後一位隱藏人物,上兩個po 有巴打好強大嘅磨擦力

15. 基斯講嘅點止咁少,佢將大森林同盧迪相遇嘅經歷全部都同保羅講咗,保羅簡直唔敢相信,自己個仔原來差少少就會死,明明聽盧迪口中嘅「冒險」係咁輕鬆愉快。

15.1 漫畫入面,基斯帶保羅去接咗個突發B級任務,目標係要打死下水道嘅一隻變種魔物。保羅幾經辛苦終於打死咗隻魔物,然後基斯再講:「你知道嗎?這種程度的魔物在魔大陸每走20步就會遇到喔。」經過呢件事,保羅總算知道盧迪被傳送到嘅地方有幾恐怖。

16. 保羅翻到旅館,見到諾倫,諗翻基斯嘅說話,諗到如果盧迪唔係所謂嘅天才,會唔會依家都好似諾倫咁,喺自己身邊為諾倫做個好哥哥呢?諗到呢度,佢先諗到,就算盧迪再天才,同諾倫有乜唔同?都係自己仔女,點解唔可以坦率啲為個仔平安翻來覺得開心然後決心揾翻盧迪道歉。

17. 到酒館,真係要讚製作組一點,佢地今集嘅面部表情真係做得好足,艾麗絲冇見過保羅,但點會知門口入來果個係保羅?就係從盧迪嘅反應同表情判斷出來,另外仲有兩父子傾計唔敢對望嘅場景,睇得出保羅真心想道歉,但又充滿不安嘅感覺。

18. 私心加一句,保羅絕對係一個好老豆,就算佢之前咁鬧過盧迪,佢都係一個好老豆,呢點絕不讓步

19. 和好之後盧迪同老豆吹水,總算係知道保羅呢段日子都唔易過,同時知道外婆好錫外孫,所以問保羅
「如果外婆見到我會唔會攞到多啲資助?」
保羅回:「不,你的話應該會有反效果吧。」

20. 盧迪拎到嘅資金係米里絲王券20枚,對翻日元就係100萬羊,對之前一直生活喺魔大陸嘅盧迪係天天天天天文數字。

21. 順帶一提,阿斯拉貨幣對米里絲貨幣嘅匯率係1:2

22. 原作中果封「介紹信」係來自瑞傑路德,改到咁有啲可惜。呢度唔多補充,因為小說呢度寫得好分散。

下面好重要一部分竟然全部刪咗

23. 雖然父子和好姐,但兄妹未和好喎,所以盧迪就想趁住仲留喺米里絲嘅時候一家人坐低食餐飯

24. 最後約咗間高檔餐廳,但艾麗絲強行要一齊出席

25. 呢一餐飯,會係全劇唯一一次有描寫保羅行貴族禮,就係對艾麗絲做,盧迪心諗「原來我老豆可以咁優雅。」

26. 到餐飯嘅最後一刻,諾倫仲係唔肯原諒盧迪,表示絕對唔會原諒打咗爸爸嘅人

27. 保羅好希望兄妹可以和好,因為「佢哋彼此可能係最後一個有血緣關係嘅親人了。」

28. 一啲小補,留意下今集嘅人物表情,畫得特別細,一啲解釋就留咗喺呢啲細節度

29. 仲有個小細節,保羅間房一面牆有貼世界地圖地圖入面見到大森林同聖劍大道

今集我覺得太趕,真係建議小說
頭盔
今次補充一睇完就開寫 冇對翻小說 有錯請指正
睇得出水聖巴幾失望下
動畫黨表示好想睇多D兄妹既互動
上個禮拜見左漫畫都覺得失望
15.2 paul意識到自己cut左rudy 嘅對話, 基斯講得好詳細,長到想cut, 但paul唔想同一日犯相同嘅錯, twice
19.1 paul 覺得傲慢的水龍王好型,rudy覺得好中二
19.2 paul 以為rudy 想同eris 結婚, 成為貴族, 父子中曬eris老豆嘅伏
30 槍叔figure之前俾過eris 同槍叔睇,得到姿勢好多破綻嘅評價
而且無提到量產, 同派到出去

保羅未知eris 啊爺死咗?
睇咗漫畫有心理準備但都覺得父子前半對話兩個嗰樣 同埋flashback前世好有感覺
建議動畫黨今集睇返漫畫
基斯

真男人
水聖巴
保羅
作者話佢啊爺嘅情報仲未傳到嚟呢座城

https://twitter.com/Magote_rihujin/status/1457368636927004682?s=20
聽水聖巴的話
我決定追返今集ge漫畫
好似係第35回開始?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞