[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
唔知 無聽過 唔打算玩
見佢有Q版無職人仔諗住玩下
交俾你研究了
佢太強勢我都係鐘意弱小蘿莉,可以身心摧毁佢地
你呢類人係要攞去俾火燒
補充 動畫冇解釋點解基斯唔教艾莉絲料理
小說同漫畫係有解釋到 但兩者講解程度上有差別
想知有咩分別就自己睇小說/漫畫
想俾洛琪希燒春袋
想一下反起佢條裙
登入即送rudy

40抽中
呢隻幾好玩 但唔知點解抄唔起
有合作過咕嚕咕嚕,怕痛點滿防
guruguru
唔畫公仔畫出腸先正
再睇漫畫就知差好多皮
仲想返嚟問點解魯迪 艾莉絲 要喺船甲板淋雨
睇埋改咗名嘅水巴「補充」

真心覺得動畫組癲到神

改篇/轉媒介唔係代表要「忠於原作」而係要「比原作更了解點表達」

所以「毁原作」根本係唔存在
因為已經可以講得上係另一樣嘢
(嗰啲照板煮碗又冇心嘅就收皮啦)

講返今集內容,念話嘅描寫係今集最值得深究嘅部份,好明白到師父嘅遭遇,已經唔係語言不通嘅層次,都唔係係聾啞咁嘅情況,係一種被隔絕嘅、唔同維度嘅溝通屏障,動畫仲要下下用停頓、dead air去強化呢件事(仲可以呃格數

而且最慘係咩,師父係可以feel到念話過嚟,但唔會收到講咩,即係你知有人Send message嚟,不過你睇唔到。嗰種孤立同埋特別待遇,真係超級唔好受, 其實離開條村係啱嘅選擇(睇來念話係冇得透過努力去學習)

最後嗰幕,亦都係好痴線,無需要咩念話,母女之間嘅心靈相通,一齊嘅笑,係對今集最好嘅結尾

溝通就係一回咁嘅事

(而且最尾爸媽之間有冇用念話,都係好值得討論嘅地方)

無職世一
群交公廁真係接受唔到
利申:唔屌,太污糟,有咩原因都冇得傾
魯迪仲好記得人啊
佢都因為魯迪一家成長咗,本身都係個死靚妹嚟
長耳族女人好好屌 當然包括最期待出現的
有無人睇過半獸人英雄物語?
收負皮係因為你地當呢度係小説po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞