[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
答案:
米色
fc咗

竟然成集都係神
藍毛派又嬴
其實係我收買左動畫組 所以成集都講我
動畫組都係神嘅信徒
今集有幾幕特寫神嘅絕對領域好正
你班咸濕仔
在御神體之名下
阿門
我係抱住朝聖嘅心態睇的
無色到
睇到依家有啲心郁想加入
今集有洋蔥
唔知佢今集講唔講埋嘛 咪打住先囉
今集冇講就可以講埋了

賈爾加德·納修·威尼克(假名: 賈修·布拉修)
米里斯有三大教團
1. 神殿騎士團
2. 聖堂騎士團
3. 教導騎士團
然後佢係教導騎士團既團長
當瑞傑路德拎封信出黎果時就炒車:
「基本上,那個沈默寡言的男子根本不可能寫信。我很熟悉那家夥,不光是嫌寫信麻煩,甚至連必要的文件都不願寫。那樣的人居然會爲了你這種魔族而寫信給我?要開玩笑也該懂得分寸!」
然後,後面D出場人物又係劇透就唔講了

假設冇改走瑞傑路德呢部分,拎呢part黎插入哥布林回想係幾好
獵人試驗初選得瑞傑路德pass
都合理嘅
話晒都係女主角之一 咁集咁講下個人物立體好多 又可以同之前嘅父子再會做個對比
加上前期神集數係偏少 仲要有誤會錯過
如果唔係咁會激死唔少人 動畫黨唔會知幾耐先會再見

希露菲成最大輸家
下季成季綠毛主場wo

希露菲存在感真係太低 唔係小說黨講可能冇乜人記得
希望有下季啦
下季應該有 下下季就
明明佢係女主

聽到藤原書記把聲笑左出嚟
18集少少補 真係好少
一個洛琪希⋯⋯兩個洛琪希⋯⋯

今集盧迪搭船可以話係原創劇情都冇錯

順帶一提,盧迪今次上船嘅港口叫「西部港」

其實動畫從17集就改咗少少劇本,呢個位幾尷尬,基本冇得補充,因為已經唔係跟原作⋯⋯

約略講下 17–>18 改走咗嘅劇情,得個知字就算,因為呢啲嘢喺動畫版本係冇發生過

上次17集補充講過嘅
除咗 家庭聚餐、保羅嘅一年半
仲有幾個特別事件

最重要嘅係「艾麗絲的哥布林討伐記」
但呢part 唔做補充了,因為將會做成BD 4特典
呢part 對後續劇情好大影響

真係好想知咩事嘅請等BD/ 睇小說

雖然漫畫都有講,但唔建議,因為漫畫係到中後期用插序法來講呢個事件,動畫黨睇=大劇透自己,而且視角出發點唔同,真係唔建議

另外有一part 好值得一提,17集果封「介紹信」其實係出自瑞傑路德

瑞傑路德喺四十年前救過一個人族細路,果個細路長大之後成為咗米里斯嘅一個超級權貴,佢知道斯佩路德族要正規手段過第二個關口係冇可能嘅事,所以寫咗封「介紹信」比光頭佬當係報恩。

當盧迪一行人拎住封信去到西部港關口,當地官員完全唔相信呢位大人物親自會寫信去比魔族通關,直接認定封信係假嘅⋯⋯

之後我就唔多講了後面有機會會喺BD度做翻出來

想知就睇小說啦

至於洛琪希歸鄉篇我真係冇嘢好補充
動畫做咗少少改動

小說係先翻家鄉再去酒館揾馬面敘舊
個人認為動畫改得好過小說

因為睇翻地理位置確實應該好似動畫咁行先順路

睇得出製作組真係神的兒女來

呢集洛琪希歸鄉應該係改自漫畫「洛琪希也要拿出真本事」嘅劇情,因為小說呢個位可能1000字都唔夠⋯⋯

想睇嘅巴打建議睇完原作再睇呢套漫畫,因為會有少少核心設定就咁係睇唔明的

呢集有好多小心思可以見到
例如保羅同盧迪嘅擁抱vs 洛琪希同屋企人嘅擁抱

另外今次洛琪希母親喊嘅畫面幀數唔輸上集嘅手撕麵包製作組真係好撚用心去做好呢套

呢個其實都唔算係補充了當係樓豬嘅觀後感啦,大家一齊好好體驗動畫帶來嘅感動吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞