[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
打完個reply就爆咗po

動畫黨表示睇完預告再睇今集 個觀感難免同期待有落差
「認識嘅人一個個咁死 仲要比佢哋屋企人責怪」呢樣嘢唔睇預告都唔知
前3分鐘感覺係偏向諾倫視角多過保羅視角
主要睇到保羅救咗好多人 但可惜冇自己最想見嘅家人
當然話睇唔出保羅辛苦就一定唔會嘅 但用op代替對白真係冇乜feel

不過父子和好係做得正嘅
基斯開解+光頭佬一句好有份量嘅提醒+老闆助攻 魯迪再反省
攬返嗰一刻先算真真正正嘅「再會」
睇到哭撚左 屌你老母
啱啱用黃Viu睇,有個skip唔到嘅分半鐘廣告
比錢啦
呢個位做得好好,感動
見到老豆哭都忍唔住哭
前面同中間好似都有
推多次
蠟燭大圖s

今集蠟燭好多大圖, 就肯定象徵左野
我覺得係paul嘅精神狀態
由一開始筆直, 到之後融到化左
到最後再會又變翻一開始咁直

另外兩位都係用水洗臉, 照下鏡/水 望下自己個衰樣
幾有父子feel
所以re0聖域篇講486屋企嗰集對我嚟講已經屌打一堆異世界動畫
同意
如果re0文筆好少少 可能我會睇原作
可能作者互相都有良性影響
小說黨表示還原前世片段好正
睇到喊左
諗番上世做錯過既選擇
反省自己 代入唔同既角色
再做番一次唔同既決定
好感動
多謝巴打特登覆我
我自己就懶唔想睇字
至於想睇漫畫原因
想睇下父子呢幕點處理
(保羅既辛苦篇幅好似太少)

然後想睇多d男主同紅毛互動
動畫好似畫紅毛太細過(?)
我睇漫畫/小說個時睇到呢度就覺得呢本嘢係認真寫 同一般異世界唔同

動畫黨有冇呢個感覺?
呢集漫畫表現好好多
保羅幻覺全家人流晒血用死人樣責怪自己嗰種壓力
保羅打水照鏡無力跪低後悔怪魯迪
魯迪道歉前 諗起上集保羅露出鄙視樣既嘔心感覺 嗰種戰慄
二人相對無言時,魯迪內心反胃打算重蹈前世覆轍 放棄修補關係 ,老闆先請飲野令魯迪冷靜返
將前世朋友關心當狗吠 所以呢世要修補人際裂痕既決心
動畫通通cut晒
補充少少,可能係因為咁,漫畫更加似兩個人都做on9野所以嘈交,再加上全家幅裂左再補返,個父子吵架感覺會強烈好多
動畫就....叫保羅成長日記算啦
集集都好撚癲 竟然一套動漫可以做到如此接近電影個種投入感
保羅同個女一齊嗰段動畫skip晒?
體感時間好似睇左5分鐘咁 屌你老母又仲等成個星期
漫畫紅毛除左個樣連行為舉止都成熟好多,動畫似低B妹

睇多次先
可能無睇小說關係
覺得動畫喺有限嘅時間
咁呈現呢段父子情 真係算係咁
基斯有義氣 又令保羅反思
講下男主之前宅係屋企既畫面 去到進步
最後兩父子各自重新出發
收貨啦
漫畫情緒好強烈
小說比較冰冷, rudy 俾人拒絕話個人凍曬
不過似乎都幾多人buy 情緒強烈嘅漫畫
睇下真係無壞, 唔好當佢原作就得

如果係想睇下eris 咁睇漫畫當然ok
但小說用文字描寫嘅細節位
例如老豆進入酒場, rudy 嚇到震左震
就算動漫畫係有做到, 至少今集動畫係有做到
睇嘅人都未必感受到
但文字你無得避
是 睇漫畫都好正
動畫睇到差啲哭咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞