[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
入去問
如果真係唔想劇透
未睇到個度就唔好睇小說嘅封面

不過睇唔出有咩改動
新POST留名

搣麵包嗰下塊麵包超級細緻
建議大家唔想被劇透就唔好search人名
關鍵字都有大劇透
唔想劇透查咁多野做乜鳩
唔好問我 見其他po有人咁傻
咁做乜阻止佢呢,犯錯都係學習嘅一種,你放人係無菌室長大係害緊佢囉
講萊納壞話
我只會勸d人
quit咗youtube佢

btw, EN更新咗第17集劇情補充
https://www.youtube.com/watch?v=QB7CrXUGe_c
同一條片po左3次啦
爬下文先啦各位大佬
廣告時間
想買書ge, 呢幾日有優惠
詳見en條片
sorry大佬
動畫黨啱啱先睇完最新一集,喊咗

睇完水聖巴補充,明白點解小說黨覺得今集未夠好
希露菲父母,保羅留喺米里絲國,食飯嗰段都好值得講嘅

但動畫嘅劇情推進已經係好smooth
由上集魯迪視覺,到今集補充返保羅同諾倫嘅經歷
一個大男人又要湊女又要生活,其實都睇到保羅有幾辛苦,喺諾倫角度係100%好老豆
魯迪嗰段講返前世嘅事作為反省,真係明白點解係佢係經典

無職雖然係異世界轉生作品,但完全係走寫實路線
冇咩好誇張嘅演出,但有極細膩嘅描寫,所以沉浸感極強
文戲位會有好多take表情、眼神、肢體動作嘅鏡頭,反映返角色嘅心理活動
所以縱然有好多省略咗嘅情節,但未至於唔明啲角色嘅感情行為
只要睇完動畫再服用水聖巴嘅補充就會更加一清二楚
有啲世界觀嘅問題想問
唔知答案會唔會劇透
會嘅麻煩四重加密謝謝
劍神流上級同聖級有個好大分別
就係識唔識光之太刀
所以保羅實力可能有到聖級
但因為唔識光之太刀所以仲係上級
劇透
保羅作為老豆一定有帝級評價
呢點作為小説黨係絕不讓步
聖級實力關光之太刀乜事…咁北神流水神流點計
應該咁講
用到光之太刀嘅一定有聖級
但聖級唔一定要識光之太刀

不過一定要學翻識
你只係講緊劍聖,我係講緊聖級,好似無人講過保羅係劍聖
講緊劍聖稱號要識光之太刀/劍神提拔你先拎到,所以保羅無得自稱自己劍聖
但係保羅唔識光之太刀都有可能打得贏劍聖/水聖/北聖,所以話佢有聖級實力
劍神流聖級=劍聖
水神流聖級=水聖
北神流聖級=北聖

結論
唔知你講乜

的確冇人講過保羅係劍聖
所以咪兩樣野來,記憶中基列奴教主角劍術果時講過級數係睇鬥氣運用能力,光之太刀只係劍神流考試題目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞