[10月高質愛回家] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈12〉

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
試下先 唔該巴打

今集都係好感人

設定上 roxy 係村既生活 = 失聰+啞
我覺得 動畫 係今集落足心機
roxy 行過 見到d閃光燈咁既雜訊 即係佢係知道人地講緊野 (唔係發呆) 但完全get唔到意思
阿爸阿媽學魔神語 = 現實世界老豆老母 為左聾啞小朋友 去學手語
家人

btw 官方字幕組一定係神既使徒
d字幕特登唔遮神既樣
一集版聲之型

國王排行
Roxy老師有交流障礙症
但老豆老母點解突然識人話,之前RUDY都要講魔神語先溝通到
今集算唔算解釋埋點解神會整本手抄魔神書教學出黎?
就係老豆老母 係roxy細個既時候 為左roxy 去學講 魔神語
至於點解係魔神語 因為佢故鄉係魔大陸

今集 阿媽係roxy回憶講故事書(阿媽玩隻馬個part) 其實阿媽應該都係學緊字
魔大陸全部人都係講魔神語 所以直接翻譯晒日文
唔係全部都魔神語都幾難搞
17-18改左好多,不過唔算重要的部份,基本上呢一季老師的劇份就完左了

期待下一集的
我係問點解佢地今集講人話(日文) 唔係魔神語JA,但有巴打解答左了
THX
應該全集魔神語先正
咁嘅話情感表達全部打晒折
點解唔可以直接同人講我唔識聽可唔可以用返口講要就咁跑左去
姐係你失聰,你叫人用手語或者紙筆同你溝通?
人地會覺得你好麻煩
其實成條村得三個人會開口講野
本身鬼知咩
我以為只係異世界食堂條黑龍咁
將本身用口講既野唔開口直接係打入人地個腦度
聽完呢度d巴打講先知原來直程唔撚係語言黎
其實唔知都合理
有幾多人會留意到第一季老母講魔神語講得唔流利?

始終大部分作品當念話 = 腦對腦嘅直接語言交流
但神一族與生俱來就具備依個溝通能力
故無需語言

然後香港人就會思考無字點記數出糧
記唔到數種野都唔方便啦

無職有依類並唔係下下第一次就明嘅細節
偶然返睇又有新發現都係樂趣所在
無架喎

其實呢個係動畫表現手法黎
外人黎到講第一句外語 去突顯溝通有困難 要tune 之後全部都係講返日文架啦
正如翻譯組有時都會有台語/支那就拼音 去表達外語

唔通真係下下叫聲優配外語咩 (仲要呢d唔係正常語言)
要計既話 roxy 同馬面傾計 我地都應該完全聽唔明 起碼唔係日文啦
其實係
Roxy 同 基列奴 都好明白交流唔到真係會出曬事
基列奴教獸神語個「啊嗚嗚嗚–」樣好得意 
啲人成日陰啲陰啲咁劇透真係好撚煩
每次都見一個block一個
諗起the great pretender勁有心機配左兩集英文,跟住有字幕寫住以下為方便將會全部用日文表達
今集睇落隻人馬又唔係太衰
呢套啲媽媽好高質
話時話基列奴幾時出返黎
掛住佢個鋼股
順帶一提, 唔同地區偶然都會見到鬼畫符 = 文字出現
神之村好似得圖案, 好多三四五邊形
等下
因為馬面話自己兩年前受到教訓學精左
小說話聽到類似雜音嘅聲響
命運都幾奇異,係自己族群又聾又啞,然後下次決心學魔神語學人族語,又離開出世的魔大去世界另一盡頭學魔法,唔識諗語唔無詠唱唔緊要,都可以成為偉大的魔法師,最後仲成為
D藍毛真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞