【LiHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯VI

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

黑膠我冇乜嘢賣, cd就 睇返有d心諗當年做乜鳩

我大把呢啲碟
但念在叫做陪我長大先唔捨得丟
不過我覺得終有一日我會清哂佢

所以隻michael learns to rock 冇俾我清算, 呢隻係我十二歲生日老母喺金獅(有冇人知咩嚟 )買俾我有回憶

我第一隻Rock嘢都喺佢哋 聽過起碼過百次當年

係咪呢隻

估唔到indie po都有得相認 就喺佢啦

十隻其中跟得我最耐嘅碟 有d真係買咗廿年而家仲聽緊

黑膠我冇乜嘢賣, cd就 睇返有d心諗當年做乜鳩

我大把呢啲碟

所以隻michael learns to rock 冇俾我清算, 呢隻係我十二歲生日老母喺金獅(有冇人知咩嚟 )買俾我有回憶

係咪呢隻

巴打好長情 去美國都帶住啲童年回憶 咁做人好難開心
聽完就真喺訓

Badawi - El Topo

Dub, experimental, illbient, electronic

https://open.spotify.com/album/6b2z6zLllbru1dYaTdbxCj

我大把呢啲碟

係咪呢隻

巴打好長情 去美國都帶住啲童年回憶 咁做人好難開心

為何永遠放不低
我都出去放碟, 聽住呢隻

講起放碟 My Little Airport有首歌就喺講放碟 真喺會心微笑

講起放碟 My Little Airport有首歌就喺講放碟 真喺會心微笑

我過咗30都仲去二手唱片店

https://open.spotify.com/track/7gWUIlxT4W8t4SCXg3WDCG

幾驚佢問錯人 走去問Radiohead小朋友

好彩我講明係stanley donwood

又唔見你地平時分析下隻碟點好聽法

Stanley Donwood人地咁紅我點敢插。可況我又冇好好了解過佢嘅舒作意念、人生經歷。冇睇過真跡,單憑視覺分析去講作品,對所有畫家黎講都唔公平。

一眼望落去,我個人黎講就唔喜歡,覺得佢用顏色麻麻。

因為我都冇經歷過音樂人人生經歷所以單憑聽覺分析都唔公平

我聽一個作曲家講過︰音樂「流露」(不是「表達」)嘅係人類精神世界入面最抽象嘅東西,所以唔可以語言描述。將最抽象嘅藝術形式用語言文字去具象化係畫蛇添足

所以有啲先鋒就試吓用唔同嘅方法去發掘音樂或者聲音嘅各種可能性,例如 具象音樂
有次去五金舖買嘢 條友喺道磨鐵 啲聲無pattern 但喺好撚聽到不得了 好聽過勁多shoegaze, noise rock, industrial 嘢

煲湯水滾「吱」一聲,跟住又立即打開又合埋,開合開合無限loop,好似玩percussion咁。我成日都做架

絲打哩啲就識波啦
就好似舊登三寶嘅月黑高飛咁講 音樂已經長存我心 就算坐監都唔會怕悶 再進一步 平時聽到嘅聲音已經喺好美好嘅音樂 點似得啲小朋友見到學院派 先鋒派就話頂唔順

好耐之前睇過本書叫<One Place After Another>,大概記得佢話,我地聽聲音有三個層次。
例如咁︰有一日我去飲茶,我聽到D阿姐係到叫賣︰「叉燒包~豆沙包~」
第一層就係從聲音「辨識」到叉燒包豆沙包呢個東西。
第二層就係我「了解」到會有叉燒包豆沙包出現係個環境到,佢令知道有得食。
第三層係「欣賞」好純粹嘅聲音個wave︰「叉~燒~包~~豆~沙~包~~~」再加上杯碟茶壺嘅碰撞聲,大家之間重重曡曡此起彼落嘅rhythm。

幾年前beach boys黎香港冇錢睇,香港唱片有promote買呢隻碟有得抽獎攞飛仲要最貴千八蚊飛

咁我就買左一隻 唔知點解覺得自己會中 就真係中左
就係咁 用一百蚊睇左千八蚊show

我真係覺得The Beach Boys係全有史以來最佳vocal group

Majical Cloudz - Impersonator

音樂上minimal到冇咩好講
但呢隻碟由2013年第一次聽今日
每次聽佢都好sad
好sad嘅時候又會想聽佢

https://open.spotify.com/album/70EudAo73w9QvcF2u5K18E
呢幾日係咁煲劇都唔得閒聽歌/碟 遲啲要補返數

每次聽佢都好sad

https://open.spotify.com/album/70EudAo73w9QvcF2u5K18E

Are You Alone?

幾年前beach boys黎香港冇錢睇,香港唱片有promote買呢隻碟有得抽獎攞飛仲要最貴千八蚊飛

我真係覺得The Beach Boys係全有史以來最佳vocal group

覺唔覺panda bear 把聲有d似beach boys? 我家姐鍾意beach boys, 有一次我聽panda bear 佢話似beach boys, 講落又幾

覺唔覺panda bear 把聲有d似beach boys? 我家姐鍾意beach boys, 有一次我聽panda bear 佢話似beach boys, 講落又幾

AC啲嘢成日俾人拎嚟同The Beach Boys比較

每次聽佢都好sad

Are You Alone仲sad

呢隊組合喺我心中就好似上面你地啲討論咁講
唔可以夾硬用文字去描述
聽完之後啲好sad嘅感覺最後留哂喺心入面

Impersonator啲音樂冇咩好講
但個份量好重
可惜冇咩人鍾意佢地

咁應該真係幾似, 我家姐完全唔識anco/pb一聽到都話beach boys

咁應該真係幾似, 我家姐完全唔識anco/pb一聽到都話beach boys

咁喺因為The Beach Boys太偉大 影響咗無數後來者 同創造咗啲新嘢 情況好似你聽post rock 有時會好似聽梗 Neu! 又或者有時你聽梗 noise 又會有啲MBV味出咗來咁
老餅beach boys live 好唔好睇? 而家佢地周不時仲有live我都心郁郁

https://open.spotify.com/album/42oBdomfxF0DbKKMEqrnQW

賣嗰疊碟嘅錢連一隻膠都買唔到

每次聽佢都好sad

Are You Alone仲sad

呢隊組合喺我心中就好似上面你地啲討論咁講
唔可以夾硬用文字去描述
聽完之後啲好sad嘅感覺最後留哂喺心入面

Impersonator啲音樂冇咩好講
但個份量好重
可惜冇咩人鍾意佢地

我淨係聽過are you alone

遲d唔開心聽下impersonator 先

咁喺因為The Beach Boys太偉大 影響咗無數後來者 同創造咗啲新嘢 情況好似你聽post rock 有時會好似聽梗 Neu! 又或者有時你聽梗 noise 又會有啲MBV味出咗來咁

除咗pet sound 有冇其他推介
隻Alison's halo到了
ride最佳大碟

[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/55/Carnivalridebandalbum.jpg/220px-Carnivalridebandalbum.jpg
[/img]
新歌一般啦

原來新碟同20年前ok computer同一日出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞