【LiHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯VI

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
打J打到虛脫

年紀真係大 尋晚未到flying lotus 我已經腳軟 咩話今晚king lizard 要0100? 不了.....

BON IVER - BON IVER

Bon Iver 真係好正

幅圖都好靚

鼓好好聽 但我覺得圖麻麻地咋

留名睇睇開畫嘅巴打分析

佢完全體現左咩係東施效顰,扮緊中式山水畫個構圖。個敗筆係下面嗰d「滴落黎」嘅水漬同上面d水哄(水哄係技巧差先會出現),無法表現出前景中景遠景之間嘅空間距離感。我講住咁多先。

indie post真係咩人都有

之前話人係 啱啱學識上網嘅廢老嗰個係咪你

虎哥嚟
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

皇天不負有心人 整返個happy Friday

真係買返 呢隻難搵?

隻碟十幾年前出 宜家想搵返的話 只能講句好運好過好波

慣咗上網買cd太多年, 已經忘記咗搵唔到碟嗰種辛酸

啱岩REISSUE左膠
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

同fading frontier 呢個title 都幾襯

真係買返 呢隻難搵?

啱岩REISSUE左膠

藍膠

https://www.turntablelab.com/products/the-avalanches-since-i-left-you-indie-exclusive-colored-vinyl-vinyl-2lp

真係買返 呢隻難搵?

啱岩REISSUE左膠

藍膠

https://www.turntablelab.com/products/the-avalanches-since-i-left-you-indie-exclusive-colored-vinyl-vinyl-2lp

我有諗過買
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

呢條友啲野都唔單純搞攝影啦
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

我都係最近先知個封面來源 對個artist 更加一無所知
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

真係藝術家黎
佢呢啲唔係紀實

佢係去到個海邊間廢屋再喺入面噴完油塗下鴉
再影下相

應該係睇緊真實同藝術品既Representation個關係
佢話啲paintings係唔能夠獨立於啲爛窗呀窗簾呀海景去睇
條友話 對佢喺度畫既野同埋本身存在既野個界線越模糊越滿意

當然啦你唔聽佢鳩up都可以有第啲解法

但係fading frontier如果係指真實同藝術品間既關係又幾有趣
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

真係藝術家黎
佢呢啲唔係紀實

再影下相

佢話啲paintings係唔能夠獨立於啲爛窗呀窗簾呀海景去睇

但係fading frontier如果係指真實同藝術品間既關係又幾有趣

Bradford Cox都係一個畫家嚟
如果用中國畫個標準去睇果fusion畫係全部唔合格

Ot

點可以咁講呢

佢拆左個landscape,用中式散點透視,只攞左人地個殼,未整合返好個畫面,大概係咁。我都係9up,口水多得滯。鍾唔鍾意靚唔靚呢d野好個人口味,畀到原因出黎就ok,不用太認真

幅圖都好靚

留名睇睇開畫嘅巴打分析

佢完全體現左咩係東施效顰,扮緊中式山水畫個構圖。個敗筆係下面嗰d「滴落黎」嘅水漬同上面d水哄(水哄係技巧差先會出現),無法表現出前景中景遠景之間嘅空間距離感。我講住咁多先。

sonic youth先勁,用gerhard richter嘅作品做album cover。佢係當今世界上最利害嘅畫家,沒有之一。

第一次睇人分析Bon Iver 個cover

分析埋22, AM 拜你做神

同電腦設計相關嘅野我係完全唔識架

題外話
我唔識畫 但我好鐘意趙無極同張曉剛
覺得趙既畫好適合用黎做black metal 或者blackgaze既cover
張果張 天安門如果做post hardcore 或者punk 碟既封面會好襯

唔係我杯茶
佢地應該唔會想紆尊降貴做CD封面

點可以咁講呢

佢拆左個landscape,用中式散點透視,只攞左人地個殼,未整合返好個畫面,大概係咁。我都係9up,口水多得滯。鍾唔鍾意靚唔靚呢d野好個人口味,畀到原因出黎就ok,不用太認真

中國畫黎講山水畫冇景深遠近已經死左
但佢又唔係純中國畫果下唱佢唔漲

Bon Iver 真係好正

幅圖都好靚

留名睇睇開畫嘅巴打分析

sonic youth先勁,用gerhard richter嘅作品做album cover。佢係當今世界上最利害嘅畫家,沒有之一。

聽咗咁多年都無留意到封面相 唔講真喺唔知,又學到嘢
去買二手碟,除左練成高速二指流之外,就喺睇封面估genre 基本上望一望已經知隻碟喺咩類型 兩秒法則,啱就俾錢,唔啱就放手,價錢反而唔多睇(當時仲讀梗書,窮撚一名)
宜家上網試聽晒 再俾錢 反而少咗一種樂趣
絲打快啲嚴選十張最靚靚封面CD啦

幅圖都好靚

留名睇睇開畫嘅巴打分析

之前話人係 啱啱學識上網嘅廢老嗰個係咪你

虎哥嚟

開始要學連登仔積吓口德,一齊打造和諧嘅中國香港市
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

真係藝術家黎
佢呢啲唔係紀實

再影下相

鹿仔讀fine arts? 又學到嘢
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

真係藝術家黎
佢呢啲唔係紀實

再影下相

佢唔係哲學撚咩
你叫我睇張相我就曉
畫我真係識條毛

呢張都係攝影師作品

真係藝術家黎
佢呢啲唔係紀實

再影下相

我讀哲學架仆街

都幾多哲學撚聽indie 細細個識個姊姊讀哲學同比較文學 佢又喺鐘意聽indie 宜家佢嫁咗去外國食洋腸
我自己讀嗰科就得一個肥仔聽Mogwai 同有條仆街鐘意聽英倫嘢 條友借咗我幾隻Bauhaus無還
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞