【LiHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯VI

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實我年年都好支持Clockenflap
但今年咁賣飛法真係冇咩意欲買

自以為是, 我煮乜你都要食嘅態度

啱啱去FB look咗轉啲俾咗like或者心心嘅囡囡嘅propic 感覺上今年條line up唔太吸引 都喺到時睇吓條真line up點先再決定是未shut up and take my money

d 囡囡吸唔吸引先

吸引就俾咗錢啦 觀望多一下先

多唔多人俾嬲或者留comment屌柒冇line up?

Joe 'Rilla' Dobson No announcement and tickets already at $1400?! This isn't Glastonbury!!!

好想去glaston
其實我年年都好支持Clockenflap
但今年咁賣飛法真係冇咩意欲買

自以為是, 我煮乜你都要食嘅態度

啱啱去FB look咗轉啲俾咗like或者心心嘅囡囡嘅propic 感覺上今年條line up唔太吸引 都喺到時睇吓條真line up點先再決定是未shut up and take my money

d 囡囡吸唔吸引先

吸引就俾咗錢啦 觀望多一下先

多唔多人俾嬲或者留comment屌柒冇line up?

Joe 'Rilla' Dobson No announcement and tickets already at $1400?! This isn't Glastonbury!!!

不過始終都喺港豬 俾like多過俾嬲

Eric Lau - Examples
Instrumental Hip-Hop

https://open.spotify.com/album/28SBlJC9xoNxZzxcBtHeOD

香港出世
移民左去英國嘅Hip-Hop producer
隻隻碟都咁好聽
如果鍾意聽我之前post過嘅Kaytranada同Oddisee
佢啲歌一定啱聽

舊年Forbes同佢做左個簡單訪問
https://www.forbes.com/video/5106404911001/

之前喺last fm見過呢個名, 有興趣

條友啲beat真係巧正
好 講真
比起嗰十隻八隻碟

我上次想大家明白嘅重點係
Shoegaze好多好作品都唔喺LP入面出現 而係出EP 出7寸咁
仲有第二點
就係Shoegaze並唔撚係英國人專利
呢點係我最撚柒唔撚Buy班柒頭老屎忽嘅觀點
淨係同一個年代美國班Indie友都唔少好嘅Shoegaze
第三點就係
啲人好自然忽略晒九十年代末到二千年頭嗰段所謂Shoegaze已死嘅時間
出現嘅Shoegazers

老鬼覺得shoegaze喺英國佬嘢 會唔會本身喺因爲佢哋開始嘅出現就喺因爲太過小圈子 自己班友喺道圍爐 所以先有個印象shoegaze就喺英國佬嘢 嗰情況有啲似美國嘅Grunge咁,你唔可以話其他地方無 但一聽到Grunge 就會諗起哩啲就喺美國佬嘢 不過個世界就喺太多是是但但嘅人 睇流出就當自己睇AV 咩都無所謂同唔清唔楚咁 自己又點會進步先
利申: 以我記憶老吹

Grunge唔同 真係好地域特色 真係得嗰班人玩咁滯 而且過左嗰代都無人好堅守呢個Genre
Shoegaze淨係同年代都唔少外國Band 只係佢地唔喺嗰堆The Scene that celebrates itself圍威喂小圈子入面就唔撚識 唔出名咁解

但有班老屎忽就淨係識當英國band係正宗
ttmr ride

今日呢邊slowdive賣飛, 去!

特登燈香港
然後你就有得睇

其實呢度最冇資格去睇就係我

我會用呢幾個月聽熟哂佢地d舊碟先去, 我覺得我會have a good time
好 講真
比起嗰十隻八隻碟

我上次想大家明白嘅重點係
Shoegaze好多好作品都唔喺LP入面出現 而係出EP 出7寸咁
仲有第二點
就係Shoegaze並唔撚係英國人專利
呢點係我最撚柒唔撚Buy班柒頭老屎忽嘅觀點
淨係同一個年代美國班Indie友都唔少好嘅Shoegaze
第三點就係
啲人好自然忽略晒九十年代末到二千年頭嗰段所謂Shoegaze已死嘅時間
出現嘅Shoegazers

老鬼覺得shoegaze喺英國佬嘢 會唔會本身喺因爲佢哋開始嘅出現就喺因爲太過小圈子 自己班友喺道圍爐 所以先有個印象shoegaze就喺英國佬嘢 嗰情況有啲似美國嘅Grunge咁,你唔可以話其他地方無 但一聽到Grunge 就會諗起哩啲就喺美國佬嘢 不過個世界就喺太多是是但但嘅人 睇流出就當自己睇AV 咩都無所謂同唔清唔楚咁 自己又點會進步先
利申: 以我記憶老吹

Grunge唔同 真係好地域特色 真係得嗰班人玩咁滯 而且過左嗰代都無人好堅守呢個Genre
Shoegaze淨係同年代都唔少外國Band 只係佢地唔喺嗰堆The Scene that celebrates itself圍威喂小圈子入面就唔撚識 唔出名咁解

但有班老屎忽就淨係識當英國band係正宗

見到老屎忽就笑而不語算啦 我都睇化啦 聽吓歌都咁認真把鬼咩 香港返工返學咁辛苦又長時間 有時間就播吓音樂 但求有啲聲無咁悶無咁空虛算啦 吓吓都咁認真 你都變馬撚架啦
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

我會用呢幾個月聽熟哂佢地d舊碟先去, 我覺得我會have a good time

得個幾隻碟 大把時間聽啦
不過 有時間可以聽吓佢哋啲分支solo
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

分支Eternal算半隊 得一隻EP定七寸
Monster Movie有五六張大碟 會關事啲
反而最多舊人喺度嘅Mojave3 其實唔洗聽 因為兩回事來
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

上個月嚟new york 玩咗呢d, 主要係souvlaki, 其次新碟
http://www.setlist.fm/setlist/slowdive/2017/brooklyn-steel-brooklyn-ny-13e7b91d.html
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

始終都係覺得隻同名EP最正
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

話說spotify係咪5隻ep都冇
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

好似我呢d之前冇乜聽slowdive/shoegaze in general 嘅人, 佢地隻新碟應該吸納咗唔少我呢d人
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

話說spotify係咪5隻ep都冇

有無Blue Day
Blue Day係頭三隻EP嘅Compilation
上海summer sonic 首輪line up

http://www.timeoutshanghai.com/features/Blog-Music/44911/Summer-Sonic-Shanghai-line-up-Placebo-and-more-confirmed.html

咁聰明識瞄準中國市場

去西部搞個coachella
竇唯 - 殃金咒

竇唯/ 工業噪音/ 死亡金屬

https://www.youtube.com/watch?v=qIZqr38iFi4&t=2087s

由 黑豹 到 黑夢
由 雨吁 到 八和
由 後觀音 到 天宮圖
由 八段錦 到 殃金咒

千言萬語都唔會足夠去形容依條廢老既音樂
所以我會將 竇唯 當成係一重流派

音樂是情緒 依張算係完美之作
十分

竇唯 - 殃金咒

竇唯/ 工業噪音/ 死亡金屬

https://www.youtube.com/watch?v=qIZqr38iFi4&t=2087s

由 黑豹 到 黑夢
由 雨吁 到 八和
由 後觀音 到 天宮圖
由 八段錦 到 殃金咒

千言萬語都唔會足夠去形容依條廢老既音樂
所以我會將 竇唯 當成係一流派

音樂是情緒 依張算係完美之作
十分

錯字
為表尊重出多次
想走埋堆GY!BE/ Kranky/ constellation有冇人有趣?
可能7~80蚊隻 本身買返黎貴
想走埋堆GY!BE/ Kranky/ constellation有冇人有趣?

打幾隻字都想偷懶
你估啲想幫你去旅行嘅CD ROM留到言話想買咩?
ttmr ride

特登燈香港
然後你就有得睇

Slowdive
有5隻EP
4隻大碟

以前 大家都當佢哋散咗或者唔會再出新碟 連Mojave 3, Neil BB solo都照J 聽嘅喺情懷 已經唔喺想聽shoegaze了

如果膠都有興趣不過cd我齊了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞