【LiHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯VI

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

整理cd中 準備出貨

整理cd中 準備出貨

講撚左幾廿日都未有
都幾多哲學撚聽indie 細細個識個姊姊讀哲學同比較文學 佢又喺鐘意聽indie 宜家佢嫁咗去外國食洋腸
我自己讀嗰科就得一個肥仔聽Mogwai 同有條仆街鐘意聽英倫嘢 條友借咗我幾隻Bauhaus無還

感覺讀eng/comp lit果啲多數唔會留係香港
都幾多哲學撚聽indie 細細個識個姊姊讀哲學同比較文學 佢又喺鐘意聽indie 宜家佢嫁咗去外國食洋腸
我自己讀嗰科就得一個肥仔聽Mogwai 同有條仆街鐘意聽英倫嘢 條友借咗我幾隻Bauhaus無還

你毒咩呀

你毒咩呀

虎巴明明就係柒黑中嘅螢火蟲

整理cd中 準備出貨

我都執咗三四十隻cd出嚟準備攞去二手鋪賣

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

黑膠都清

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

黑膠都清

雖然數量唔多
但買買下其實都幾有壓逼感

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

黑膠我冇乜嘢賣, cd就 睇返有d心諗當年做乜鳩
post 出嚟大家笑下. 有d碟我放係因為有咗膠所以放cd, 有d就真係唔再聽, 要聽都有spotify

如果我喺香港而呢度又有巴打啱我真係唔介意免費送出

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

我大把呢啲碟
但念在叫做陪我長大先唔捨得丟
不過我覺得終有一日我會清哂佢
post 出嚟大家笑下. 有d碟我放係因為有咗膠所以放cd, 有d就真係唔再聽, 要聽都有spotify

驟眼睇得tv on the radiohead係有性趣

可能有美國巴打

boyzone呢? 靚仔喎

(Show Blocked User - 國際牌震蛋)

我戒左呢啲純sell靚仔嘅嘢好耐啦
依家起碼要Nicolas Jaar或者Oliver Sim呢啲內外兼備嘅先睇得上眼

the xx我曾經擁有過哂黑膠同cd
有一期唔鍾意佢地放左
依家又想買番

我戒左呢啲純sell靚仔嘅嘢好耐啦
依家起碼要Nicolas Jaar或者Oliver Sim呢啲內外兼備嘅先睇得上眼

the xx我曾經擁有過哂黑膠同cd
有一期唔鍾意佢地放左
依家又想買番

膠就唔好放啦
有價值咁多

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

我大把呢啲碟

所以隻michael learns to rock 冇俾我清算, 呢隻係我十二歲生日老母喺金獅(有冇人知咩嚟 )買俾我有回憶
Perfectly imperfect by grace vanderwaal

整理cd中 準備出貨

咁咁啱呀
我又執緊
諗住清算我堆黑膠同CD

我大把呢啲碟

所以隻michael learns to rock 冇俾我清算, 呢隻係我十二歲生日老母喺金獅(有冇人知咩嚟 )買俾我有回憶

屌你喺公司等收工

屌你喺公司等收工

貢夜

屌你喺公司等收工

貢夜

返得晏咪放得晏

Bon Iver 真係好正

幅圖都好靚

鼓好好聽 但我覺得圖麻麻地咋

留名睇睇開畫嘅巴打分析

佢完全體現左咩係東施效顰,扮緊中式山水畫個構圖。個敗筆係下面嗰d「滴落黎」嘅水漬同上面d水哄(水哄係技巧差先會出現),無法表現出前景中景遠景之間嘅空間距離感。我講住咁多先。

indie post真係咩人都有

sonic youth先勁,用gerhard richter嘅作品做album cover。佢係當今世界上最利害嘅畫家,沒有之一。

聽咗咁多年都無留意到封面相 唔講真喺唔知,又學到嘢
去買二手碟,除左練成高速二指流之外,就喺睇封面估genre 基本上望一望已經知隻碟喺咩類型 兩秒法則,啱就俾錢,唔啱就放手,價錢反而唔多睇(當時仲讀梗書,窮撚一名)
宜家上網試聽晒 再俾錢 反而少咗一種樂趣
絲打快啲嚴選十張最靚靚封面CD啦

淨係呢張已經可以J成世。
我當年為左搵peter doig真跡特登去左轉倫敦,最後只能夠喺門縫之間偷窺到private show room入面有佢張畫。
但我真心唔好呢個genre。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞