11月!港產片大混戰!(16) (梅艷芳/智齒/喜歡妳是妳/假冒女團/馬達‧蓮娜/一級指控)

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
上個post我都有講
而家港產片已經行咗「死馬當活馬醫」咁拍悲情嘢
係吊住條命呀,但套套咁慘已經唔再想入場
市場健康係要多元

而家有鏡其實真係好事嚟,但長遠係要一個鏡夾一個新生代演員,咁條路先會長久
如果齋鏡就同悲情片一樣,維持一陣就完

所以你想繼續有港產片睇,哩一套收得先係關鍵
啱!哩個諗法先係正路
講真次次開post講頭三位港產片,大部分人仲係停留喺90年代
無間道之後一跳就幻愛
不如做起咗先啦,有得做起先再講咩戲種
又係王晶同王家衛嘅問題
近年最impress我嘅係淪落人
(幻愛我無睇 唔係我睇開嘅片種)

拍爛片收得我真係唔拘
最緊要養到個電影圈先 生存先可以再諗拍咩
古天樂唔接咁多爛片 都燒唔到$$落香港電影
(套無雙爛到笑)
真三咋
無雙我覺得唔差
係 dynasty warriors
睇撚到懷疑人生
爛都算
爛在懶有野心咁先死
我唔會再相信周顯揚三次機會用盡
其實你呢番話套係任何港產片都啱用 其實咪又係即係同一番說話係到道德綁架觀眾明知屎都要照食
有冇諗過其實咁樣係令一啲真係有演技或者有訓練過嘅新演員失去左一啲演出機會 同時更加令到更多觀眾失去信心
咁你有冇反過少年的你或者其他合拍片 佢哋都令到好多工作人員有飯食
從來都唔係話要迫啲觀眾食屎喎
樓上都大把人話唔睇啦
而家都唔知鏡粉號召力如何
萬一套戲票房衰咗嘅話咪即係代表呢招唔work囉
萬一得咗嘅話唔通有條生路唔行死路咩
港產片死緊㗎喇
有方法救嘅話救咗先啦
爛片收得都唔拘?要幾絕望同反智先講得出呢句說話
萬一呢套係爛片而又收得,係咪打後都要拍一堆偶像爛片?又行返以前港產片果套?古惑仔收得就狂拍呢類片,無間道臥底收得又喪拍臥底片,不停質觀眾食食到滯為止,用咁病態嘅方法救港產片不如由得佢收皮啦
以自己個ig身邊啲fd為例,佢哋一聽到有教主擔正嘅戲就即係刻喺到討論緊會洗幾多錢落去睇戲,所以我覺得鏡粉係有一定嘅號召力,應該唔洗擔心女團票房會唔會仆直,所以我先講唔會睇女團因為我覺得佢喺票房上冇咩壓力。純粹係個人嘅少少意見,冇話想反啲咩。
其實都唔係我拘唔拘嘅問題 本身電影圈就可以係咁
就算hollywood好多爛片都收得
michael bay 爆爆爆爆
fast & furious 你都唔預有咩劇情演技
甚至好多大導都睇唔起MCU 話係爛片
唔通又要發動念力希望個個蝕到入肉先開心
如果唔係就好撚絕望同反智??
啱呀 行內人都養唔掂嘅話 仲講乜嘢好唔好質素
唔係呢啲片大賺 邊有錢流落你地鍾意睇嘅indie film
講緊A你又拉去B 講緊質素問題你就講去飯碗問題 飯碗問題又拉去審查問題
睇左梅艷芳
劇透
第一套戲嚟㗎本身
仲早過幻愛開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞