11月!港產片大混戰!(16) (梅艷芳/智齒/喜歡妳是妳/假冒女團/馬達‧蓮娜/一級指控)

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
好睇,weekend入場睇多次

Key到咁撚樣
笑咗出聲
大丈夫des 不過喺連登都係圍燈唔好太多期望
吉夫藥個樣同pose
兩套風暴都係吉夫痴冧
痴冧 趕客
胡囧都少趕
毒男兄你無啦啦咁見外又用您,巧驚喎大佬 我區區一個會員仔唔駛咁的 一齊撐港產!!!
好似Tvb個啲乜乜狙擊咁
老土到爆
一套x風暴都未睇過
玩命·飛車·吉夫藥
For Family
唔睇好過睇
佢港產驚恐症發作
正如生抽早幾年都有講

出年仲有冇港產片呢?
但我地年年都有港產片wo
呢個病名
(亂入)哼!用愛膚堅啦!
有冇人知,截至尋日(11月16日)為止,<梅艷芳>香港票房有幾多?
仲旨意啲老屎忽咩
過多幾年都新導演世界
又黎
非冒犯,
我明白毒男有極端捍衛本土文化嘅理念,而且我某程度上係尊重嘅
但都係果句,「港產片」哩把尺無一個認受層面最高嘅定義
純港產片(e.g.首套劇情片系列、幻愛等)當然要支持,亦係難能可貴
但某類算叫易入口嘅合拍片又養活咗哩行,有陣時都要哩啲片收到先有下套,亦係鐵一般事實

唔知可唔可以咁類比,情況係一班人就餓死,
有一日,某班人合力煮咗碟嘢出黎俾你食,然後你話:啲米唔係本土米!我唔食!
又有一日,第二碟餸,你話:哩碟港式牛河只係消費港式哩樣嘢!唔食!
到而家<假冒女團>哩碟餸: 哩碟嘢睇就知唔係好食,多唔多人食都好,都會做臭「港式食物」哩個朵!

但係有班人因為佢落咗ANSON LO哩滴味精而去食,可能唔好食架,但有佢我食咗先
食完,廚房知道哩啲味精好似救到個市場啵,我都拎返啲資金可以營運啵
咁不如試下第二啲餸、第二種調味料丫
咁先有可能愈返起

假設若干年後,真係做返起咗,間餐廳同班食客都回想返:
喂,<假冒女團>哩碟餸當年真係好撚難食,但佢亦都造就咗往後哩幾十碟餸,應記一功呀!
話唔定到時又上神檯呢
所以有風骨故然欣賞,你話我大愛膠,左膠又好,香港人係be water咁多變
先可以靈活咁捐窿捐罅,我寧願睇住佢進步都好過當初因為睇落唔好食而唔食
但哩個係每個人睇法,互相尊重咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞