11月!港產片大混戰!(16) (梅艷芳/智齒/喜歡妳是妳/假冒女團/馬達‧蓮娜/一級指控)

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
所以呢啲Page睇得多真係會壞腦
或者壞腦先至會睇
睇咗一級指控
睇完會覺得就係依家嘅香港雖然以前都可能係
但唯一唔同嘅係 戲入面嘅結果同現實幾唔同
明白背後有好多考慮如去唔去到大陸上映
但如果個結局寫實少少 咁樣會有意思好多

之後會想去睇梅艷芬 其餘幾套有時間都會睇埋
話哂港產片已經唔多 環境艱難 支持到嘅都支持吓
出面終於有post講我娜
https://lih.kg/2769983
點解要將梅艷芳同政治掛勾?
唔講政治係唔係會死?
荷里活政治正唔正確都有人唔鍾意

電影都係娛樂
大家開開心心睇,美指、睇新演員、睇香港的回憶就好夠
我覺得之前有位師兄講得好中亦好好笑

佢話你哋班人嘈嘈嘈不如套戲由頭到尾拍梅姐同何韻詩去遊行示威啦

我自己覺得,何韻詩都未必想「自己」出現在電影裡面
電影有真有假,最主要係電影唔係救世

鬼唔知生活係政治
而家D人睇事物乜都政治化左而忽略左其它價值
睇套開心舞台劇又話人離地,係唔係要人地喊苦喊忽先叫好戲?
商台播緊法蘭 加埋電台FEEL CLS
一路瞳行以全full house方式完成五場放映
今年咁大競爭……
我諗得女主提名叫穩陣啲
有冇賣過飛㗎...
見佢都係學界優先場
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3104865/%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E3%80%8A%E6%A2%85%E8%89%B7%E8%8A%B3%E3%80%8B%E4%B8%A8%E6%A2%85%E5%95%9F%E6%98%8E%E8%A9%95%E7%8E%8B%E4%B8%B9%E5%A6%AE%E6%BC%94%E5%87%BA%E5%8F%AA%E6%9C%8950%E5%88%86%20%E9%81%BA%E6%86%BE%E6%B2%92%E6%9C%89%E6%A2%85%E5%AA%BD%E4%B8%80%E8%A7%92%E6%84%9F%E5%A4%B1%E7%9C%9F

梅姐的胞兄梅啟明在上周日(7日)已入戲院欣賞這部電影,事後他接受《晴報》電話訪問,大談他的觀後感,他說:「一般啦,始終你唔係嗰個人(阿梅),你好難演到嗰個神緒,同埋講佢兩姊妹好似好兒嬉,好過眼雲煙,求其搵兩個人出嚟就扮佢哋兩姊妹嘅童年,係唔易做,唔係企喺到un兩下就做到,要講天份。」

問他可會覺得王丹妮有沒有梅姐的影子?他就評對方的演出只有50分,說:「都係一般,少少似,尤其係短頭髮,女主角無阿梅經歷嘅嘢咁多,人生經歷唔夠,好難演嘅,我畀佢50分,合格分數。」他再補充指:「雖然套電影唔係跟到十足十,但都起碼有八成似,不過好可惜無描繪到屋企嗰種家庭感覺。(覺得要加番梅媽(梅覃美金)?)一定啦,真實故事嘛,係要咁做。

談及哪一幕最能感動他?梅啟明說:「惟一係真正嘅阿梅出場,即係播佢生前片段嗰啲,我睇到都有啲眼濕濕。不過我想講呢,講阿梅畀人襲擊(掌摑)嗰幕,點解又要播番出嚟呢?人都唔喺度,阿梅生前都好少講呢件事,有啲唔係好尊重佢,呢個係佢人生中一大遺憾。」
求其講一句就可以人格謀殺
兒子為母護航?定係佢真心傻膠
遺產KOL幾時帶埋老母一齊去睇?
個個月問老母攞梅姐遺產做零用錢梗係要幫老母護航啦
唔夠使果時又拎啲野出嚟賣
應該係博惠英紅夠資格報金像獎
5場用黎報金像獎者
以前好多偷步戲都唔一定賣飛
下屆直接頒畀劉雅瑟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞