11月!港產片大混戰!(16) (梅艷芳/智齒/喜歡妳是妳/假冒女團/馬達‧蓮娜/一級指控)

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
Marvel 一出,港產片淪陷!
https://lih.kg/2765294

辛苦大家幫推一下
呢個標題好引戰
其實反而會倒米
已經倒咗
https://www.hkfilmblog.com/archives/84383

「講。鏟。片」早前曾經報導,許學文、黃千殷與陳翊恆合導的《失衡凶間II》獲今年九月電影發展基金融資。不過不少觀眾看到這則新聞時,也在問那麼首集卻是怎樣一回事。而據了解《失衡凶間》於較早前已完成送檢。

上圖所見,便是電影《失衡凶間》在負責電影檢查的電影、報刊及物品管理辦事處的搜尋結果,電影於本月下旬送檢,由陳果、馮志強與訐業生合導,電影片長為107分鐘,對白語言為粵語,因為「有暴力及驚嚇場面、偶有粗俗用語」而被評為不適合青少年與兒童觀看的II B級別。

《失衡空間》由三個靈異短篇組成,分別為陳果的《死場》、馮志強的《唐樓》及訐業生執導的《暗角》組成,電影於去年年初至今年年初開拍,當中演員陣容包括任賢齊、林曉峰、顏卓靈、吳海昕及蘇麗珊等,未知電影將於何時與香港觀眾見面呢?
我估4000
正路會過媽媽的神奇小子
有台灣fd話睇梅姐trailer已經
可能海外市場收益唔錯
佢同日夾兩套西片
Ghostbusters同King Richard
前者點都吸到人
後者同Belfast呢排睇啲Oscar預測
老是常出現
應該四五百萬貨仔
睇吓杜蛇fans識唔識欣賞
希望佢過到一千啦
講真就難啲,800已經超額完成
800都好
睇得出心機嘢嚟嘅
俾盡可能得500萬 前一週有梅艷芳 同期有Ghostbusters
後一週有假冒女團
可能要似踏血尋梅咁 橫掃金像獎再重映先多人留意返
咁夾法
真係夾死佢
以四間院為例:
梅 11 2 5 7 10
永恆 11 2 5 7 9
仲有一間補返以上兩套Time slot
智齒上唔上到 11 1 3 5 7 10六場都成問題,如果戲院睇淡又做11 3 7 10四場
𠝹番1點同5點出黎做舊戲都還好
如果第二日變做1 5 10早中夜各一場仲難搞!
早幾日睇完, 個劇本真係嘔血!

https://www.facebook.com/OceanComics/posts/4976228185745118

90年代豪情義火,再次燃燒江湖!
《燃燒的夏》廣東話版將於 11月11日於北角滙ACX公演!

香港漫畫改編,鬼才溫日良自編自導《燃燒的夏之龍虎鬥》今年11月11日回歸大銀幕! 故事敘述90年代,兩個沒血緣的兄弟,自少被人遺棄、相依為命、至一起到香港江湖打天下。他兩智慧和實力的組合,便所向披靡,但到最後,主角“夏天”洞悉江湖凶險,理想從當正行。 多年來他想盡辦法,望和他好兄弟“丘耀”脫離一直控制他們的不法份子“廣陞堂”及其話事人“狄鴻”。 ……終於他們取得一個機會,只是要成功;兩人不但要對付一個强得可怕的老江湖,更加考驗到兩兄弟多年感情、道義、信任及種種人生的決擇………
呢個期
都係預咗變遺珠

題材唔大眾 唔係劃出腸
又玩黑白
500萬都算執到
網大級數咁
睇肥良youtube話得300萬拍
17年已經上左網大
但想上戲院所以特別再剪多個director's cut
老調重彈 唔係問題 只係冇新意嘛

eg人員 鏡頭 概念 美術 cg 對白金句

唔知有咩新野
同我亞媽發仔瘟、我老婆唔夠秤同一個universe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞