『緊急尋人」朋友個中同失蹤左一個星期

1001 回覆
699 Like 38 Dislike
爆post 都未搵到
push
啱先整合既資訊

20/10 已知

佢有借同學錢,話搞生意。同埋個電話號碼似係太空卡上手果個人用過,即係Candy Wong,但其實無人識candy

點解會有佢熄左find my iPhone 電郵?因為菠蘿係公司無登出。

只知佢果日講大話呃roommate 去返學,但果日係唔需要返學,而警方都同學校confirm 左,即係事主有心講大話。

有尋日roommate 同另一中同既對話

可見菠蘿同屋企人關係唔好,所以報案/街招號碼都係roommate

總結:有機會係菠蘿爭人錢自己避世,而大家都好擔心佢安危就有呢件事啦
太空卡,同人哋電話號碼,我諗唔明點解會係同一個

喺香港,可以賣有人用緊嘅電話號碼嘅咩?
之前你唔係話唔關錢事?

啊楊生
問落去先知,講真你都可以覺得作或者夾姐,連登神探總之有popo 之前打左比roommate ,咁有咩會再打㗎啦
我唔明喎,你張太空卡點會買到人哋用緊個電話號碼
依樣唔知,但講之前要prove ,因為如果你指控一個人必然有論證責任(burden of proof )指出必然關係,而被控果方解釋到就ok
楊先生and his friends,佢roommate 突然reach 到菠蘿所以有呢堆updates?
你食屎啦屌你老母,你到而家都仲係講緊大話囉
係我朋友問roommate 呀,仲有其他同學都開始關注呢件事先知佢有問人借錢,係咪咁難理解
啲whatsapp對話作得幾好
公民素養都唔識,點討論。只有指控但無prove 同大陸有咩分別
你解釋吓你張太空卡點樣買到人哋本身用個電話先啦

到而家都仲講緊大話
是旦啦,有咩就會有警搵我,你地連溝通都唔識,只會係自己世界諗諗諗諗諗再去jer 人,煩死同啲毒撚溝女一樣,仲要連search 人都search 錯,求其見到同名唔同ID 嘅人就以為係樓主,係度怪樓主證明只係好草率,有大膽假設,但無小心求證純粹想屌人,講都廢事,建議大家學好辯證,發言有質素啲
我覺得佢宜家呢個態度,係覺得自己已經搞掂咗啲差佬

我都覺得佢真係搞掂咗

啲黑警都係求其要個答案,唔撚想做,先會益左呢啲人

用太空卡買撚咗人哋用緊個電話,咁撚好笑都可以唔繼續調查落去
果然理性公民社會只係個神話
佢話唔知點解買太空卡,買咗人哋用緊個電話號碼

而家極有可能兩個陌生人用緊同一個電話號碼

你信唔信?

樓主信,差佬都信,問你死未
你依家係樓主定roommate?
啱啱好六隻字
• 1d
整合:12/10上星期唔見,佢roommate 報警
當日圓規掛3號風球,佢無情緒病、無賭外圍、無欠債、無去行山落海

Roommate 幾時知佢有借錢?之前唔講?
佢話張卡係尋日買,然之後撞咗人哋個電話號碼
真係笑撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞