『緊急尋人」朋友個中同失蹤左一個星期

1001 回覆
699 Like 38 Dislike
我當fb果個aa 7月就無再用個電話號碼
三個月後你可以買得返個電話號碼?
推下先,成個post真係幾可疑
屌即係roommate aka樓主真係講大話
佢已經前後矛盾,擺明有內情

一,個電話大家搵到一直係一個女人嚟,AA狗。

同房突然上水話自己係機主,係男人。我當係真,呢個同房同個女人關係都非比尋常。

條女即刻delete哂所有fb record.

二,講大話,話係新電話嚟

事實係一直都有使用。

————————————

我理解係,呢個男人係度包庇個女人。
仲要個同房一時係女人,一時係男人,彈岀彈入

又話電話係尋日買嘅太空卡,但又用咗幾個月

真係DKLM
可以大膽假設
roommate 係女人(可能同事主係情侶)
樓主就係佢所講嘅朋友(男人)
roommate同事主有拗撬,叫樓主幫手殺左事主
整合

第一點:聲稱幫friend 嘅roommate開post 尋人
朋友嘅roomate係失蹤者出門口一個鐘已經問行蹤
同日夜晚係失蹤者電腦發現失蹤者熄咗find my iphone

疑點: 點會係friend 出門口一個鐘就問去咗邊,仲自行登入失蹤者嘅電腦check

第二點:係#29 講"仆街,唔見左一星期會唔會兇多吉少架"
#41 "唔係真係要用女引大家入黎啊.."

疑點:呢句野點會出自認真尋人嘅人

第三點

疑點:樓主同尋人朋友對話時間明明咁多字但淨係用咗2分鐘

第四點:

疑點:樓主朋友嘅roomate下意識覺得失蹤者唔見咗就係死咗
明明#107 話失蹤者無情緒病、無賭外圍、無欠債、無去行山落海

第五點:一時又話朋友個中同 一時又話試下聯絡佢屋企人

疑點:明明上面先話自己同呢失蹤者毫無關係又話可以聯絡佢屋企人
之後又話係失蹤者嘅roomate 完全1999

第六點:聲稱"因為失蹤者屋企人關係麻麻,無人理到佢,而佢同roommate 搬左出黎住~一年,而街招係roommate 整,所以都落左佢電話,報案人都係roommate 。至於屋企關係有幾麻麻就私隱了"

疑點:最新有失蹤者父母拜託人係facebook spread

*未能確定內容係咪真

第七點

疑點:明明凌晨3:52先話難聯絡 係4:03就成功撥出

第八點:

疑點:尋人啟事入邊嘅電話係whatsapp 係business accoount 而且係七月於facebook 宣傳
*電話號碼如果要轉手要半年先ok 由此證明七月如facebook promote 嘅Candy Wong 同而家尋人啟事上面嘅人係同一個

疑點:宣傳單張同尋人啟事格式顏色都好似 好大機會係同一個人整

呢啲只係我睇咗差唔多成日綜合出嚟嘅 有錯請指正
亦都希望以上嘅疑點只係我諗多咗
個男人捨身幫個女人擋,感覺點都有啲關係

三角關係?

感覺呢件事只係得網民會調查。。。

如果無人發現屍體嘅話,我諗黑警連開file都唔會做

突然覺得香港係好地方嚟

殺完人,只要搵唔到屍體就得。咁其實引申咗有好多嘢可以做。可能一直都係咁,只係我哋唔知道。

細思,買賣器官/販賣人口係香港應該一直好active
根據我搵ge相 事主有女朋友
有女朋友又有女rmmate 比較少見
但如果係女友 點解要自稱rmmate
第二個疑點係 candy wong del曬d野
facebook都唔見埋 同時係連登否認candy wong係佢 話買電話卡
再者 個rmmate可以assess到事主email
又咁問長問短 唔似男人會做ge野
姐係女人? 而且唔似普通朋友關係?
但又自稱rmmate 姐係唔係女朋友?
唔係女友 點解咁緊張
del fb同扮唔係candy wong 可能係保護自己免起底
又或者失蹤者同佢關係係偷情之類驚俾正印知?
但除此之外太多疑點
寧願推多幾下post,等查證樓主同candy係清白,總好過真係兇手錯過咗
關於樓主
應該唔係assohole仔 係poly仔

合理
第一點,係樓主幫朋友揾事主
事主,事主roommate,樓主朋友 三個係中同,樓主朋友同佢地都好耐冇聯絡
而樓主係直頭唔熟事主同roommate
其實都9成肯定candy wong係關事
之前出樓盤廣告同尋人單張風格極似,黃底紅字+電話no.用藍色
同埋兩日前post左段咩失蹤人士變左無言老師
樓主,勸你朋友個朋友(或者即係你)自首啦
1. 個同房一定係Candy Wong

因為wtsapp business好多人用,係因為一部電話只可得一個wtsapp number

如果你想要多個,一定要裝wtsapp business. 而wtsapp business係限1人使用,必定就係Candy自己

2. 突然有男人話自己係同房

只有兩個可能性,一係Candy講大話,一係有另一個男人包庇佢
瞓前一推
唉,我都推一推

感覺好慘,社會唔正常運作真係好唔安全。

黑警唔會做嘢,蘋果又執咗笠。香港都仲未變葛咸城,真係因為香港人質素高
Push
樓主深潛了
不過又有另一個怪位
如果roommate真係有份害事主,正常應該屈事主有賭博/最近睇唔開去令人覺得係事主自身問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞