[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
想入一隻燈
Goalzero定ML4好?
心大心細
我會改做收螺絲
只入一盞的話 Goalzero 啦,價錢、配件價錢都平啲,續航力都好啲
同問有無pole可以代替行山杖?平時無用開行山杖好似曬左啲位咁
咁點解你地要買呢啲營款?
Six Moon Designs 一支122cm碳 pole 都唔平, 35鎂
貴過你買支輕量行山杖
買支行山杖多支杖用仲好啦
想問吓輕量行山杖有冇link可以參考🙇🏻‍♂️
唔討論營款先 單以碳纖pole同行山杖做比較
例如easton 125cm 碳纖pole 5xg (3節個隻收納size around 40cm 直接攝backpack side pocket/ 放袋入面都輕鬆 唔會凸出黎 提高行走時嘅便利性 最重要係輕 就算用2支先係110g內 輕過一支行山杖 缺點係性能單一 想慳錢可以自己買碳纖pole DIY

行山杖 一物多用 彈性大 起細tarp都用得上 但有啲行山杖未必鎖得好實 起營一拉實風繩就會縮短 美國/日本行山杖好多收埋都超過60cm 攝袋會凸出黎 睇吓個人對美觀有無要求 咁都有啲摺埋40-50cm左右eg: bd 但支行山杖相對圖周大咗 side pocket都會少咗空間攝野 另外好多靚嘅行山杖一對基本都過千起跳

無用開行山杖嘅話未必會習慣 步伐 節奏要經過練習先容易操控 如果去開嘅地方唔太難去 真係無必要額外帶多200g+ 最後都係睇個人使用習慣 無絕對好壞之分 可以自己再衡量下

個人easton 125cm/ 130cm碳pole or 行山杖都有交替使用
請問大家D POLE袋邊樹搵? 隨左淘
最好裝到3-4枝, 收合完大約62長
Thanks 師兄!
我都諗緊,直接鎖爆佢,但似會漏水
日森
Funshop隻wintex好似都有而家
求KEY WORD , 搵POLE BAG無, 一係連POLE賣
唔係好敢上去住..感覺一上去就唔止跌幾舊水 有幾樣野都想入
CAPT STAG 黑色果款無貨..日馬推介左款綠色
想請問各位師兄有冇pole 推介,較平同輕for luxe 500s
有冇師兄可以推介下啲行山扙
想買黎起金仔 130cm
我見蜥蜴牌都算又輕又平
想買張櫈 有冇咩高背櫈好介紹
UM...加墊圈(?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞