[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
想問多少少 如果唔太難去同熱門少少嘅site, 星期五晏晝12點先到會唔會已經full 曬

大家覺得新手買呢隻好唔好
因為推薦都少貴
星期五應該唔會啦
舒適溫度12度遲下凍少少就唔夠用
呢個specs同買迪卡儂差唔多
倒不如買迪卡儂
建議第一次去收費場啦 去X位=無水 無廁所
你好難預計要用幾多水 又煮野洗野 又要擔心會唔會有漁記 咁不如舒舒服服係收費場露下再跟朋友去X位啦
你驚下會唔會比漁記捉好過啦
加埋暖包同著厚少少得唔得
迪記嗰啲好大舊有冇$500樓下同呢個size咁大嘅推薦
價錢 大小 溫度
三者無共存 只能三選二
推薦你比多啲啲 買隻REECHO Adventure Light
一千出頭 唔係香港最凍嗰幾日上大山 基本無問題
你地覺得買Reecho moonlight 5C遲下冬天夠唔夠暖呢,零度嗰堆賣哂...
Reecho 所有睡袋後面個數字你預加返5至7度 先唔會凍醒
如果想moonlight 5 打香港冬天 有啲窄
不過都要睇你咩地方camp 用咩營瞓咩墊
迪記有登山款,lafuma同溫度數款size無可能細佢幾多
青身體幾好
如果好似今年元旦跌到零度實唔夠同埋要睇埋其他因素啦
紮營紮當風位 海邊 高山上面 一吹風就會再跌幾度 可以搵樹下面/背住啲大草叢既位起營 有遮蔽物擋下風都好 會有幫助

香港大部份人既營都係三季營(內帳係紗網為主) 冬天啲風一吹就透 擋唔到風 就好似入咗雪櫃咁 四季營會擋到風 但熱少少已經焗到仆街 夏天無可能用到 同埋價錢都會貴啲 起外帳起個陣貼唔貼地都有影響 貼地啲咁啲風就難啲吹入隻營

睡袋唔夠暖就係入面塞多張毛氈 著多兩件衫 食多啲高熱量嘅野 營入面鋪張銀面emergency blanket 訓之前做下sit up/ 掌上壓有幫忙 令個人發多啲熱

另外好多人忽略嘅係睡墊 一般街邊買既R值都係2以下 R值=熱阻 一般十幾度天氣用完全無問題 但去到十度樓下就要搵啲R值3 4以上嘅睡墊令到你既溫度唔會向地下流失 咁一張高R值既自然會貴啲 btw R值可以相加既 唔想買多張或者慳錢就去迪記買多張$5X定$10X既睡墊 多少少野墊住總好過你得一張野 但缺點就係一大舊咁 無咁方便

如果買咗個好勁嘅睡袋 其他位做唔夠足一樣會領野 只不過睡袋夠勁容錯空間大
多謝你嘅用心回覆
本身用緊個好大舊既北山狼綿睡袋 佢寫嘅適用溫度係五度 但體積真係太大 近排想升級羽絨睡袋 睇咗唔同牌子 最後都係比Nanga既樣同mij吸引住

睇啱Nanga Aurora light 啡色
但糾結緊350DX(5度) 定 450DX(0度)
因為本身怕熱同好易爆汗 最怕除淨條底褲瞓都太熱 著返衫當被冚又唔夠暖

平時係沙灘/望海既地方露多

想請教下大家唔同度數睡袋 嘅使用建議同心得
2000應該買唔到marmot個隻?隻沙色好靚
呢啲睇人,如果你怕凍既就買個岩啲既睡袋啦
各位巴絲有無天幕pole介紹

個陣買錯luxe pole以為有米9點知得米6
應該係金仔先啱用 最頂米九無位啪
snowline我又驚吹斷

大家有無好介紹
2000應該買唔到marmot個隻?隻沙色好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞