[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
平cookset,但其實我覺得好夠用

KOVEA HARD 2.3 COOKSET
然後買咗隻 captain stag non stick 取代原先隻 pan

已經好夠做 再睇情況如果要煮多人嘢就帶韓仔 pan
好多新手朋友都用呢set
平靚正
旺角家樂 Funshop執左?
facebook上唔到, 早幾日上過去唔見有開門, 睇唔到入面, 同埋門口乜都無
搬咗落14樓
我頂
btw, thanks
想問睡袋寫既合適溫度有無吹大左?
睇中reecho隻dreammaker5, 5度係咪真係ok?
定呢個budget有無好d推介?
直接問職員,再睇下你本身個人怕凍定點
睡袋一律睇佢標示三個當中最高溫度 再視乎牌子再加啲
Reecho 唔好信佢型號後面嗰數字就當係
小弟用monnlight 7 (佢舒服溫度標12度 14度左右先唔會凍醒)不過都要視乎你咩營咩環境
唔該巴打
咁我都係當呢隻係10度算
係日本依邊準備玩露營
發現日本好興Tent Mark Design既Tent
好靚但真係好貴香港有無人用?

自己最後買左DOD既One pole tent同tarp
本來想買coleman...
露營產品真係太多選擇而且好貴
messtin如果唔買trangia用其他雜牌有冇分別?
見有啲百幾蚊已經包晒蒸架爐架
大同小異 但價錢差唔多我會買返trangia 信心問題
以前係新經緯買有送蒸架 $12店都應該有啱size嘅蒸架賣
見識少係香港未見過 天幕都仲有少量
始終香港啲營地無咁大地方 開得依啲營都要收費場 官方營地開隻大snowpeak都唔容易
去收費場見人肯揼本買gear嘅話 家庭式露營嘅都係用啲歐美牌子嘅family tent多 同埋日本台灣興glamping 咩都搬哂上車搬屋咁搬 香港比較難做到
另外露營依啲豐儉由人 唔係去高山同惡劣環境嘅話 一般露營對裝備需求唔會好高 基本上咩brand都差唔多 睇下你有無對外型牌子特別喜好 慢慢砌一套出嚟就得 我覺得係睡袋要揼本啲
今日買咗個大嘅trangia mess tin都係$129
同埋會比較多其他廠出啱啱好mess tin size配件
明白,咁我都係買返Trangia 210算
其他牌子唔知係咪大陸做,怕食左啲唔知咩落肚
我覺得有吹大
你當佢15度用就OK, 佢COMFORT都係吹大佐
想問下有冇天幕pole介紹

3m x 3m其實係咪唔使咁重同咁高
15度山上邊秋冬夜晚好難無..隨時更低
1000蚊budget 有無邊隻抵買d?
淘寶黑冰/翼馬, reecho要去度0度先夠用, 1000內可能買唔到。
好!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞