[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
果塊野唔好期望太高 薄過m巾
2400 vs 4個大Pod

4個大同埋4個細

有冇朋仔有zpacks/hmg背囊?如果無試過情況應該揀邊個好,預計裝10kg-12kg野
zpacks nero 轉 hmg southwest2400,
裝12kg 太重,nero唔夠做,要再上其他款

如果得一個背囊就建議hmg
Arc air呢?見佢bf有送一對腰袋
無用過,無睇過實物
,睇下今年hmg有冇折先
HMG部份生產線轉咗墨西哥生產
之前有美國人收到個袋唔係made in USA,如果對產地有情意結要考慮多啲
無計啦,遲買係咁,如果Qc不變都可以接受嘅

用左幾年嘅osprey最近爛左想試下新野
咁不如睇下KS ultralight gear 法國人日本製造
多customization 但xpac料為主
如果你12kg嘅話啱啱好 可以諗KS50/KS60
用緊佢隻imo pack好滿意
zpacks nemo同hmg都有用 真係揹重就hmg 本身厚料啲 手工兩者分別不大
nero
有frame既backpack大家簡
Hanchor marl
定係hmg 嗰幾隻3400
好呀睇下先
HMG 重身好多
跟本就唔算係UL 袋
另一邊個Arc Blast 都係550g
HMG 同volume 去到900g

同埋Zpcks 背透好啲
又可以亂塞唔怕銀到背脊
snowline 唔係算高啦咩
一路都覺得幾cm 嗰d 先算矮
都正常,咁鬼輕
Hmg多野少野都用得,除非你真係追求有咁輕得咁輕
睡袋(~800g 5度羽絨睡袋)都放到呢個POD?
答唔到你. 不過我隻thermarest hyperion 32F 462g連埋uberlite同吹氣枕頭都可以放落隻大Pod, 另一隻vesper 45F 350g可以放落細Pod.
感謝🙏🏻
正 咁我應該買三大一細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞