[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
唔知有無2人內帳/蚊帳推介呢,想就咁放係天幕底/人地客廳帳訓入去,去Amazon 搵完多數連埋外帳
巴打張用緊細天幕?
嗰時買張5x5天幕同埋pole
老細話支197x係幼柱唔啱用
所以買232x
Price range? Msr 一定有 差在係咪你想要的價錢
$1000內
用緊370s...支pole係老細介紹
我印象中得go goal goat inner
或者等其他師兄介紹
依個價位一係加幾有外國特價買MSR/ MHW/ NEMO/ BA ...etc
如果唔係嘅話不如買迪記$74X個隻 重量差唔多 空間細啲 但其他位唔算失禮 又易起
新手露營 去東龍島定係灣仔好
灣仔
西貢灣仔營地
準備好5千蚊可去
佢以為我get 錯
你地會唔會用厚d既睡袋直接取代地蓆 ??因為覺得帶晒2件佔太多位

利申 新手
地𥱊功能仲有隔濕氣地氣,唔係厚啲睡袋就可以取代到
價錢都差3倍 其實都肉赤
我係講#2 介紹果d 瞓覺-地蓆: 大致分為乳膠地蓆、吹氣地蓆、自動充氣地蓆 因為我另外會有塊防潮墊,唔要地蓆既話夠唔夠隔濕氣地氣
我都係講瞓覺個地蓆
我唔知你講嘅防潮墊係邊隻
但如果你張防潮墊係有啲厚度大大舊嗰隻,應該就等於乳膠地蓆
如果唔係就等其他清解答
唔太急就去美國啲户外網望下啦
好多都做緊折 集運返香港先3個星期左右 大把時間露啦
銀面但底似白色薄發泡膠個種?
唔係話唔得但太薄啦 第二日起身背脊實硬哂又痛
想簡單慳位防潮買張emergency blanket舖係營入面 迪記十幾蚊已經夠二人營用 之後乖乖地買張吹氣睡墊啦

有無得搞
實有,但拎去五金行叫師傅搞定自己買槍壓鉚釘都仲貴過買過隻新
咁不了,都用左排無柄用
睇中左兩個營
Sierra Designs High Route 3000
Dan Durston's X-Mid 1

有冇人用過呢款營
同埋唔用行山杖 用翻營pole
係咪會屌爛隻營
我有一個全新入門款 但65有冇興趣 未用過
我想換第二個款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞