[露營師] 第24個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
Fb search有post
最近見人玩露營玩到財困,比個alternative佢啫,你聽落覺得好荒謬,但係真實事件來。
近排想再輕量化啲裝備,我想問邊度買v釘平啲?我見大部都賣到1x~2x 1枝
用緊Ruta Locura carbon釘, 連繩大約6.5g一支. 一步到位吧
咩brand咩型號先
easton, dac果d平極都係差唔多呢d價錢
買半唔會後悔
想買個高山氣爐頭
考慮緊呢3款
SOTO Windmaster
SOTO Amicus
Gasware Z stove
頭兩款見價錢爭成二百將蚊
用落分別大唔大?
第3款唔多見有review
有冇巴絲用過?
有無清有輕嘅行山杖推介
想玩金仔,但好似短pole起唔到
Ruta Locura
師兄係咪GO GOAL GOAT金仔?
你預淨係煲水, 個火太集中, 煮野食易燶
依個真
執一執個gear櫃,勁多野唔用
睇煮嘢食果個功力啦
出賣朋友系列, 全程WindMaster, 同埋其實唔係下下要扭到最大火😬

唔係,135cm高嗰啲
我明呀巴打,放心我無哩個問題,好多野上兩年都買落,所以而家係買d叫做extra既玩具,係可能sleep system要升值下,其他都夠哂做了
我用 SOTO OD-1NVE都煮到野食試過煮煲仔飯,係會中間燶左d,不過用ha煲番去兩野就洗番好
Windmaster同amicus差咗個regulator, 有會出火穩定d. 不過amicus size最細不過最重.

如果覺得windmaster貴可以考慮soto micro regulator stove, 平d不過重小小

Windmaster用triflex大約68g
Micro regulator stove大約70g (size細windmaster小小)
其實平時喺屋企試多啲就會容易掌握好多
個日班友個個無帶爐頭先要用細爐頭,不過我覺得唔係煮米同唔係用鈦既話我覺得細爐頭其實都ok,無計,咁佢真係又輕又細
巴打去邊度露,我星期六都去,但驚俾人趕
仲有兩隻soto火力有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞