[閪門人生好閪悶]2021-22 NBA休季討論區(6)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

同埋Kobe應該同Duncan調一調位
正常

講主要成就大家都係1*MVP+2*Champ+2*FMVP+6*1st team,四個得分王計高過DPOY都好合理
計前五渣巴直頭要坐埋喺前面 不過左右係80s球王純粹為咗畫面靚
班人口講人權自由但就當球員只係提供娛樂,最緊要唔好阻佢地睇波
個人覺得DPOY值錢過得分王
得分王個個位置都拎到
DPOY主要都係中前鋒
同埋KD係零防守榮譽
點計都冇可能佢有得上Olajuwon 冇
其實都唔會阻啦,佢唔打銀仔都照開波
係,就算唔計渣巴,Larry Bird應該去番後面換TD上黎更合理,TD除左少個mvp,其他完勝Bird
得分王基本上都入埋1/2陣wo
olajuwon最癲應該係單季大滿貫拎晒冠軍 mvp fmvp dpoy
但淨係講得分王VSDPOY/防陣既話點都係前面勁D
DPOY同防陣一堆非All Star球員拎過
而拎得得分王既基本上都巨星級
唔係非all star球員拎過防陣就代表防陣唔值錢/易入
事實係更加難入 防陣得一二隊
All-nba就有三隊
當然kd有4個得分王係勁
但佢係完全冇任何防守類別嘅榮譽
咁點同封面其他人企埋一齊呀
Magic Johnson都無,除非你當偷波王係,咁嘅話AI都係防守大師
疫苗法西斯正垃圾
Magic都無防守榮譽,咁係咪又要企去後面
同埋講歷史地位真係甚少拎防陣黎講
你睇Big Ben防守榮譽已經係頂級啦,但你講歷史級中鋒都至少要數十幾二十個先會數到佢,同埋入名人堂又咪要排隊
Jordon咁多防陣又有DPOY你地講黎講去又咪係10個得分王6冠6FMVP5MVP
根本防守榮譽就係唔值錢同埋4個得分王無記錯已經係歷史第3多
偷波點樣唔係先
Magic 瞓住入啦屌你搵magic講
AI係身材問題注定咗個防守上限
講嗰3個二陣仲有價值,4次得分王同防守隊比真係完全唔同level

其實我覺得兩個可以並列11,但條友死拗搞到我要偏幫毒撚
1. 你覺得入top 11要有防守獎
2. 你同意偷波王係防守奬
所以你覺得Magic值得入top 11

3. AI有3個偷波王(多過Magic)
4. KD無防守獎
所以你覺得AI防守勁過KD

如果你唔贊成AI防守好過KD,咁即係偷波王唔代表防守好,咁Magic就無防守獎唔值得入top11

如果你覺得Magic用其他獎可以補返佢無防守獎入top 11,咁即係防守獎唔係必要,咁KD都可以用得分王過奧拉祖雲入top 11

如果你話Magic嘅偷波王計但AI嘅偷波王唔計,咁我無嘢講
CP3夠矮咪一樣常年入防陣
Steal/Block呢D好多時都係賭博性防守黎
所以多Steal/Block唔代表個球員一定係好防守者
防守榮譽唔值錢
Kobe lbj TD呢啲頂級巨星恨拎dpoy恨到癲都拎唔到
Big Ben 生涯數據垃圾 場均三單
靠防守榮譽入名人堂
點唔值錢法
佢歷史中鋒排幾十係因為前面仲有堆又dpoy又得分王又一堆champ又起碼場均20+10嘅怪物
同4個得分王比呀清
咁Big Ben假假地都4個DPOY,歷史最多,又有一個Champ
照你DPOY>得分王既邏輯佢點會排幾十咁後
同埋你講得生涯數據,又算唔算證明左得分真係好撚重要
1*DPOY>4*得分王
Big Ben成就起碼值16個得分王
就快1001無得玩

其實你直接講兩冠含金量咪算囉,拗乜鬼防守獎
大夢真單核champ已經值頭十
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞