[閪門人生好閪悶]2021-22 NBA休季討論區(6)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
費城76人討論區(8)
https://lih.kg/tFpLwzX
27日前
反正你隊閪波柒到呢世都唔會再有人係到討論
係會寂寞少少
迷閪又贏
用返份糧 去搵代替最均真.. 我唔覺差唔多價位既人代佢會差好遠… 防守可能會弱左 但進攻力一定差好遠

打廢閪 份playoff = 打少個
搵卜頓 假期 CJ Lowry prime Conley ……..入去分分鐘仲勁
話76有西=穩第二次 同埋有兩次搶7有實力係咪唔記得第一次搶7有JB 第二次即係上年啦 最後輸邊個應該唔洗講啦掛
閪能力上無問題
但佢咁既人工係唔係應該值得要交更多野出黎?
老實講句佢都唔係第一年俾人話唔射波
心態都唔肯改唔進步咁 而家仲要俾全世界都知咁撚煩
76班人都開哂聲留佢 佢都唔見人 一黎就玩到咁

我諗紅字先係真係無人要既原因
佢又未去到冇人要 問題係冇人肯出多正資產去換
主要係morey本身又係食到盡嘅性格
人工 同能力唔成正比… playoff 進攻打少個
咁都唔係能力問題
同個年冠軍打到搶七 最後輸半球都有得殺
咁我話個場其他人求其入多球都夠贏
係咪又可以亂殺
講起呢球就仲好笑
唔肯出閪換Leonard
76同閪同閪迷真係柒到唔敢睇
個年打龍佢既分好似仲低過 JJ
你分清楚戰力同assets先啦
assets係講緊交易入面,會令對方吸引嘅資產
選秀權、年輕戰力(仲行緊新秀約/超值合約)、到期約等等都叫做好嘅assets
頂薪長約一黎難match,我唔係話MB廢,但好簡單當依家MB要攞去trade
可能只有同樣係頂薪球星互換,先可以有一個76人嘅接近到嘅報價
所以交易頂薪球星係有難度,難度在於人地都想match到個人工去交易,一般都唔會當佢地係好嘅trade assets

你攞字母同西講
字母點講都係MVP
西係乜?

你講撚到夾兩年無冠,就一定換到星咁
而上年就有登可換(換登呢種級別嘅星係好難遇到,而你地The Process上年都加速到無乜assets,係時侯要去最後一步,呢個係你地急嘅位)
唔理現實執唔執行到
你地一聽到登 又話佢廢、霸球權、Beal好過佢
咁就真係好撚好笑囉

我係公海post講架,你就話我柒到出公海
當時咪又係幾個76迷屌我
反而你地76迷啲言論就真係柒到出公海啦
例子包括:
「MB同登都要3x% Ball possession,所以佢地唔夾」
「Danny Green + 1st round pick = Beal」
「登仲廢撚過Beal」
呢啲言論全部都被公海嘅人笑鳩

無端端叫人爆閘去你地76區
得罪講句,唔係上面條友post咗76區,我都唔知有76區呢個post
我依家擺明笑當年76 fans聽到登嘅rumors
就反登,寧願留西都唔要登

76 fans就真係柒足成年都懵下懵下咁啦
十足西門咁
你笑唔係問題
問題係你唔係用岩既論點黎笑
咁咪柒囉
其他唔評論,可以換到頂薪球星咪姐係高trade value, 點會唔係good asset. MB喎
有乜唔啱
事實係76 fans唔理最後trade唔trade到,上年係寧願留西都唔要登

頂薪長約黎講
你勁到MB咁咪可以有機會換到頂薪球星

但好似Harris, MPJ呢啲擺明溢價嘅頂薪約
根本就好難甩手,只能自用

所以我認為係討論trade assets上,頂薪長約一般都唔會被稱為好嘅assets

仲有一點喎,要做到MB呢個頂薪長約嘅level,已經係基石級嘅球星
假設76人要trade佢走,可能都要trade番其他隊基石級球星(姐係Jokic, Luka等級別)先會滿足到76人嘅要求
但話明基石級球星,人地隊又點會咁易trade比你
本身成隊波圍住呢啲球星黎建構架

呢個咪就係頂薪長約要trade嘅難度
無論個球員打得好好,定打得唔好
要trade頂薪長約本身就已經係難度大
當年廁狗offer要求係豬/閪其中一個
算啦,要咗都係會揀point guard
我只是講返個事實當年數字人半季後賤賣牙豬
你撈埋哂唔同既慨念去講喎,難trade 既唔代表唔係好asset, liquidity 只係其中一個因素,要評價asset 好壞仲有球員年紀,實力,狀態,潛質,傷患,合約年期,有無溢價等因素。MB 先27,合約期包哂成個prime period, 啱啱先打個生涯年,係有傷患疑慮,但又未係致命重傷,而且唔係傷上季仲爭緊MVP. 佢難trade係因為價值太高唔係因為溢價,爛約。因為價值太高唔係好既asset 真係第一次聽
有閪穩入二輪,the process達哂標,前途無可限量
做乜要換你隻得番一年約嘅259/Harden

Btw, Derozen當年都帶龍入二輪
完美示範咩叫當機立斷
Ddr + lowry 上限二輪
Mb + ben 下限二輪
睇返原來 ddr 同 lowry 帶過隊入東決
當我無講過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞