[PC/PS4/Switch] 三國志14 (19)

698 回覆
6 Like 2 Dislike
我都鍾意屈傷兵
但唔係斷糧士氣流既話食唔得幾多
除非手動戰法貼面即秒

統合太on9 我都棄咗save

其實有冇可能喺羌打天水之前速推到武威/安定
用地利解決異族問題 (超級玩家 )
新手一問,成日聽你地屈傷兵,即係要點做??
當一隊兵士氣係0既時候會滅隊
如果令佢變0既係另一隊兵而且唔係水戰
就可以食晒佢士氣歸0前一刻既所有兵
食咗既會成為你既傷兵帶到返城慢慢會回復

玩得勁既食傷兵仲快過招新兵
講起食傷兵 試過張角三兄弟食左 各自帶過萬傷兵 幻術真心癲 但得佢三兄弟用得起又無咩劇本可以用
木鹿大王
新手想問徵兵士氣同地區內政要點玩。睇人話徵兵唔放委任官士氣由佢都得,地區內政我依家都係簡委任算,唔識簡
地區內政個系統有好多嘢
好難三言兩語講晒
有漏既話請其他巴打補充

每個地區都有個內政可以委任個地方官去處理
有地方官管理既地方會每旬填色 升治安同發展
填色多少取決於地方官既魅力
治安升多少就睇智/政 (唔肯定邊樣)
發展就有分三樣 (兵營 農業 商業)
每個地方同時間只可以升一樣
兵農商對應地方官武政智既能力值
例如政治高既武將升農業會特別快

另外如果地方官有事要辦既話
嗰旬既發展同治升提升都會減半 (唔影響填色)
會有影響既活動包括帶兵/探索/外交/異動 etc
士氣方面其實就睇你有冇需要升
例如士氣爆棚既時候佢唔會再加
但有人仲負責緊操練既話仍然會繼續扣
我自己就一般淨係前線城市先會搞士氣
後方由得佢幾低都得 用之前先升甚至運到最前線先升
例外升士氣有個小貼士可以$500升一世
喺個城出面起個軍樂台
每旬帶晒啲兵出去圍住軍樂台散步可以升到21-24點士氣
除非個台比人打爆咗 唔係既話基本上可以用到爆機
唔該巴打
治安係睇統率喎
冇乜可能
韋康d人加陣形冇可能做到速推
長安攻漢中,打左成年都攻唔入陽平關,佢放左5萬兵守關,啲路又窄無得玩夾擊同戰術諗緊轉打上庸由上庸攻上去
點解唔行子午谷?
講咗徵兵同士氣先

徵兵睇嗰個人嘅武力
統率,武力越高越多兵
有招募嘅話就會有更加多嘅兵
特性“招募”效果提升30%招募效果
相當於武力+40~+50之間
所以儘量用有“招募”嘅武將
最好應該係曹真

士氣一樣
武力越高士氣越高
最好就曹洪,于禁
冇就有“操練”嘅就ok

仲有徵兵
兵營lv越高越多兵
要升兵營就放有教化嘅人
原來開咗新po

我仲"星”咗舊po以為冇人再玩所以冇update
咪點人啦行子午谷無名將去到實送死 上庸攻上去係最簡單直接但燒糧
攻關佢兵多帶衝車 兵小帶井欄 滿耐滿兵建議衝車
陽平關未到關口都可以三行 你長蛇同兵器逐格行 佢出關野戰你就長蛇頂上去 唔出就貼關先叫轉兵器做頭 一定有損耗 可以後面長蛇帶挑釁然後開完就走 咁樣佢座城會唔識打人
咪玩啦
子午谷又慢又狂跌士氣
唔係藏霸呢啲高山戰神根本唔行得
徵兵淨係計武力值
操練先係睇晒統武 (好似係
子午谷高山路窄
帶個樂奏跟住穩陣

咩叫地利效果的“衝地”上升量增加?
應該係兗州個地利
唔明同某人friend咗,地利亦會勁咗?

講唔通,利地唔係多霸多勁?
個意思係你有衝地呢個地利,外交感情上升得多啲啊
每個洲都有唔同嘅地利
Icic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞