[PC/PS4/Switch] 三國志14 (19)

698 回覆
6 Like 2 Dislike
我又回來了!
最近玩返發現steam遲左買無左魏滅蜀呢個劇本 有無人有辦法可以下載返?
捉降咗張遼

唔知電腦之前點玩點調教,教到張遼爆哂quota學滿哂新技,反而獨家必殺技“遼來遼來”冇撚咗

咁撚on9?
呢排225年玩芒刺在背
https://lihkg.com/thread/3302679/page/1

光榮特庫摩控股(KOEI TECMO Holdings)減少15%,降至229億日元,均證實了宅家需求的告一段落。日本大和證券的分析師鈴木崇生指出「以北美為中心,由於物價走高推高節約意識,出現減少遊戲支出的群體」。
啱啱無聊又開咗局汝南張飛嚟玩
12500兵打個4500既宛
死成8000人先攻到 可以點改善
魚/圓(用齊射)搭攻城兵器
張飛長蛇+鄧芝投石

後面跟咗個趙雲做啦啦隊
仆佢個臭街死都唔肯出嚟
我扔石仔扔咗成個月
長蛇好弱防喎,轉魚啦,反正你投石都行唔得快

同你12500圍鳩人4500仲想人出黎比你秒咁惡?

假設佢求其為"應酬"吓你出3000咪得返2500守城,人地點會同你癲

又嚟屌下AI先
淨係錐行都3個人
係要用死一個曹休嚟搶府
係真係用死咗
乜曹操咁唔鍾意呢個仔
傷兵可以在行軍狀態中恢復嗎?
又點先可以恢復傷兵?
要識戰法“治療”

再唔係要有個性“再起”,但要行去“府”度休養
兩樣都唔識係咪只可入城再出兵?
只能咁

輕傷休息左成年都唔好係咩玩法
1唔好再成日點條友做嘢
2施政加本草學
3搜索搵醫者
巴打 多謝你解答

新手岩岩入手有好多位唔明上網搵唔到答案
會唔會有啲網站可以參考

1.) 如果內政徵兵同訓練其實應唔應該用最勁既武將做 係咪如果派佢地出征or做其他野 個內政效果就會減半
咁其實係咪用啲7x既人長駐唔做其他野仲好

2.) 訓練係咪可以唔洗長期塞條友落去 唔夠直氣先落

3.) 唔夠人用啲都市係咁比人柔懷搶走 治安又低係咁出山賊係咪無解 定係3條友輪住換去其他城會好啲?

4.) 周圍想同人同盟明明已經關係友好都無人so自己

5.) 攻城下下用2~3倍兵先磨贏係咪正常?
1. 高武低統
2. 係 或者喺屋企門口整個軍樂台
3. 慰撫 眾望
4. 唔好咁孤寒
5. 睇情況
1.) 如果內政徵兵同訓練其實應唔應該用最勁既武將做 係咪如果派佢地出征or做其他野 個內政效果就會減半
咁其實係咪用啲7x既人長駐唔做其他野仲好
A:由於出征或做其他任務效果減半,所以我(如出征或外出)會換人做,反正咁多指令都用唔哂,所以有90用90,90出征先會用70(否則90減半得返45),同埋如果有"招募"同"訓練"個性o既人好多時廢廢地60都勁過80冇個性o既人,長期搵呢D廢人做都OK,反正佢地都唔會點出征,配合拖政"戶籍整體"如"三令五申"效果更佳

2.) 訓練係咪可以唔洗長期塞條友落去 唔夠直氣先落
A:初期唔夠錢用,長期滿士氣都仲做好狂扣錢的,所以要期期換同慳住使,當然玩初級多錢就冇問題,或玩超級去到後期多錢都冇問題,懶得換都ok

3.) 唔夠人用啲都市係咁比人柔懷搶走 治安又低係咁出山賊係咪無解 定係3條友輪住換去其他城會好啲?
A:治安會影響收入,太低更會有賊作亂(作亂後治安易跌難升)及被懷柔,所以以高統或有"柱石"個性的人來做以快速上升為上策,配合拖政"區域巡迴"效果更佳,如果真係唔夠人我有時會讓比電腦,佢(如夠人)會升治安,治到咁上下我先去霸鳩返

4.) 周圍想同人同盟明明已經關係友好都無人so自己
A:關係好過普通比多D錢一定得,亦可透過施政加強外交力,如果你有100智軍師慢慢試佢會講明幾多先得,但其本上我玩呢隻GAME除非有人送錢比我同我盟,我係唔會主動盟人的,長期四戰況態先好玩,外交我只會親善外族同勸降勢力,唔會主動搞同盟

5.) 攻城下下用2~3倍兵先磨贏係咪正常
A:兩倍正常,陣要用高防陣(魚/圓/鶴,鋒陣野戰就勁攻城死得好快)配合發動戰技及攻城兵器should be fine,除非遇到高統太守如曹賊及司馬就要再多D兵力

結論:呢隻GAME明撚明超好玩,唔明點解咁多人彈,仲成日玩返垃圾三國志11,同啲廢佬仲聽緊sam hui有乜分別?
多謝巴打詳細解答
呢代係幾上癮 不過好似真係討論度311勁好多
想問下邊到可以睇到自己手下每個武將個性 喜厭人物呢啲?
請問pc 大家邊度買?

steam 會唔會好煩? 好似好多dlc 咁?
定係下載d 免安裝版?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞