[PC/PS4/Switch] 三國志14 (19)

698 回覆
6 Like 2 Dislike
如果想玩返夷陵之戰 同蜀漢滅亡 劇本可以去邊到download?
想問van係唔係收左皮?上網google死link 唔係好敢亂撳啲大陸網
戰記比較正

小範圍爭霸好玩好多

係可惜劇本太少
ai全部初級定唔知中級來 點會好玩
如果想玩返夷陵之戰 同蜀漢滅亡 劇本係咪無得download番? 同埋三國志14有冇得自制劇本?
唔用SL 唔用提案唔用手動戰法,

正正經經咁玩,幾好玩喎
三國志14 要自制劇本有D煩,因為年份fix死左(van不能改) 同埋固定君主 但可以用van大改 再入到game用換君主;換完君主再用van改番舊君主番生先得
至於官方劇本睇下steam有無 有就有 無就無
thx
我整左個周郎定江東remake劇本 你有無興趣?
三軍奪曹都整好左 但仲未寫說明書咁囉
官方劇本其實可以上貼吧down破解補丁 不過條link得唔得同有無百度盤下就是一個問題
可以點down?
我放工send上來比你
官方劇本破解補丁你自己揾
蕭信版三國
使用方法
https://drive.google.com/file/d/1pGAutMLV5UF2Zn0ix0Ha04IlvPL16YPm/view?usp=sharing
解壓後
1.將add_face file和add_picture放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face file and add_picture file
(請先備份)

2. 將editdataexTC.s14 及editnidataTC.s14 edithpdataexTC.s14 和 editeventTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
3.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法 (新戰法戰場出圖會係妙才連射之類但唔影嚮效果)
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守 兵心
虎豹騎 解煩軍等
新增新陣型 陷陣和騎射
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等
加強了原版武將個性 如張遼,沮授,黃權等
呂蒙就 未讀書前 讀書後到一鍵改個性
平均角色與勢力能力差距 主要補完一D歷史上有作為而無被加入的個性
新古武人物如下 (壽命自己調整 最好跟史實)
公孫洐
田章
淳于髡
申不害
田盼
司馬錯
范蠡(313
西施
文種
彭越(311
陳慶之(311
楊大眼(311
鄭成功(311
衛青
伍員
孫武
斛律光
李廣
龍且
范雎
秦瓊311
尉遲恭311
李績311
趙奢
商鞅
陳平
秦良玉311
韓世忠
劉光世
梁紅玉
等等
新增了新建築
神火陷井
猛火陷
陷馬坑
角樓
太古台
連弩樓
加強了火神 築城個性獨有建築
加強了 政策火計研究,開發設施,研究地勢政策

===========
三國人物 有金如下
張合 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈文和 鄧艾 夏侯 鐘會 曹仁 荀攸
劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙云 法正 姜維 諸葛 龐統 魏延 王平
孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧 朱然 陸抗 賀齊
皇甫 呂布 張角 董卓 高順 張燕 馬隆
(禿髮樹機能) (新武將)
======增加了三國史後期武將(圖大多為光榮官方圖}) ===
魯芝
文立
山濤
王生
陸景等等
========
建議還有如要玩 英雄集結等假想劇本請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠過強

新手報到
想問有邊個簡單又好玩既本推薦?
想玩吳國
有個本係揀左孫堅
無幾耐佢死撚左D地無哂人又走哂好頹無再玩除左唔按事件發生之外可以點避免無哂人同地?
徵兵應該一開始就做嗎?
同埋新手應該玩從新開始定稱霸戰記?
稱霸戰記可唔可以介紹下
唔該哂大家
可以玩劉備 三顧茅廬
新手玩新野上級劉備
可以學到好多野
可以嘗試下玩超同極
仲刺激
玩二袁的意圖初級
已經覺得好難玩
正常應該係幾多年可以統一天下?
而家目前係7年 70%
要入巴蜀真係好撚麻煩
同埋我硬係覺得魚鱗陣同方圓係最勁
其他陣d 兵死得超快
定係我唔識用
其實無話正唔正常嘅我試過為左開事件拖長黎玩
用呂布 袁紹勁就打袁紹 曹操勁返啲就打曹操

入蜀留返最後勸降未算 但要留意淨返最後一個勢力係唔可以勸降
請問一下,有無SAVE EDITOR?
van editor
有冇人鍾意喺Switch 度玩三國志?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞