[PC/PS4/Switch] 三國志14 (19)

698 回覆
6 Like 2 Dislike
開局兩個月唔夠就比人棄同盟係咩玩法
佢無其他勢力打到?
好撚好玩
三顧茅廬 劉備
就算破左局 要打返上去都有挑戰性
下下張遼又18000兵 夏侯又18000兵
玩劉備一定要活用劉備
三兄弟幾多兵都唔怕 最怕係太多敵方武將
用佢招大恩大德?
反而手動戰法關羽先太屈機
綠圈轟落去 爆幾隊兵
唔關事 佢喺河北我喺西涼
如果仲有挑戰性即係代表你仲未破局
劉備出錐形兜後斷糧 有咩事有脫兔一定走到
關張正面魚陣

但最怕係ai每2回合出一隊兵 咁就好難斷糧
用埋偽報先講斷唔到糧
見過人起土壘全方位圍住個陷阱再偽報
自己覺得呢招太屈機 bug咁樣
咁做意義不大
偽報得既都係引佢孤軍突入
然後兜後斷糧收頭
Switch 都有三國志14?
用手掣點操作
你有咩想㩒唔識㩒
張任係咪有咩隱藏設定
降忠月份企硬100忠又離間唔到
利申唔係用緊皇縮
離間唔到可能取決於張淫智力高

忠唔降可能佢本身係1XX忠(只會顯示100)同埋佢道德義理高就跌得勁慢
即係張遼個case
屌 仲諗住郭淮李嚴張任結義
剛將+堅守45%防可以無腦推
[PC/PS4] 三國志14 (5)
https://lih.kg/ogxoEiX

受史提夫巴打啟發 想集思廣益一下
我揸住漢中梓潼 劉蟑成都江州
打算經廣漢繞過涪水關
用手動戰法秒佢3000守軍既綿竹關

如果佢江州發兵經墊江德陽支援
我廣漢擺好砦軍樂台石兵
用郭准李嚴堅守擋佢唔難

但成都同綿竹關距離始終都係近
暫時打算砌多隊野戰團負責保護嚴顏去綿竹關
另外再帶高智文官偽報成都既低智支援去廣漢散步
除此之外仲有冇啲咩可以增加攻關既成功率

希望史提夫巴打見到呢個po入嚟比啲意見
玩左一年, 發覺三國志14真係咁多代最似真實

1. 運糧係越遠越消耗
2. 山路運糧消耗更大
3. 打哂d 府, 對方先會減弱能力
4. AI 識玩犄角之勢, 2-3個城會互相幫拖, 咁所以可以真實兵法咁玩, 絕北道, 斷水路, 圍點打援, 疑兵, 分兵兩路三路
5. 填顏色都好合理, 真實你殺左個太守, 唔等於周邊地方歸順, 可參考正史孫策好多內亂
6. 一人有5個個性, 性格突出好多, 好多廢人都有用, 例如有富豪, 名聲
7. 另外我自製左d 楚漢人物, 淨係揀個性已經好爽

依家只打頂級, 戰法隨機時間出會更緊張, 敵人府能力倍增
但頂級無左提案, 變左有堆謀士個性變左廢人
出年/後年會有315
好似係
其實好好奇koei 團隊係咪唔知諸葛亮山戰打幾勁

點解會無長蛇 同 山戰 佢山路進攻同撤軍都係世一, 連運糧都要佢發明埋
另外想佢可以出大地圖但黑畫面
唔知敵軍行到邊, 只收到情報話對面攻緊黎
可以加哨站, 好似aoc 咁

咁會緊張刺激好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞