[PC/PS4/Switch] 三國志14 (19)

698 回覆
6 Like 2 Dislike
超級都ok 但某D劇本運氣唔好會過唔到
頂級真係痴晒線 ai果D隻隻高達來
反而奇怪點解建業會係藍色
311 建業是曹的
自制劇本來 remark 311 周郎定江東
諗住玩完今次周郎 再出 三曹奪曹
之後就是官渡大逆轉
要靠佔府同斷糧
問題係頂級整到唔好玩呢 3 線武將勁過1線
變相令到咩山戰果D個性加10% 體驗唔到個分別
想問下三國志14好玩啲定11好玩啲?
我覺得14 14 個設定合理D
14好玩D相對上平衡
311 就比較多mod
蕭信版三國 已經更新完 平衡了某D個性強度
新劇本已經整好啦
周郎定江東

https://drive.google.com/file/d/1wsPYBWawpH_VIyYMXLzGKjgzl3_6IvgM/view?usp=sharing
三軍奪曹

https://drive.google.com/file/d/1d9Y1yplEYjNu6WeyNEUoRCGYZP2_eHqA/view?usp=sharing
官渡大逆轉

https://drive.google.com/file/d/1tYKBY6iYA-dnx3lSAgpb7kxb1kOHMRcw/view?usp=sharing
========
使用方法
https://drive.google.com/file/d/1pGAutMLV5UF2Zn0ix0Ha04IlvPL16YPm/view?usp=sharing
解壓後
1.將add_face file和add_picture放入(文件\KoeiTecmo\SAN14) 內 取代Add_face file and add_picture file
(請先備份)

2. 將editdataexTC.s14 及editnidataTC.s14 edithpdataexTC.s14 和 editeventTC.s14放入(program file\steam\userdata\your_steam_id\872410\remote) 內取代原data
3.如成功後 請測試能否進入或載入save
如不能 請參考以下網址做法
https://xgodgame.blogspot.com/2020/01/1420.html?m=1

平衡戰法等 如身經百戰 疆壯進軍 區分 足智多謀及 虛誘掩殺等等
新增個性 及戰法 (新戰法戰場出圖會係妙才連射之類但唔影嚮效果)(動漫個性及戰法會被借瞬 因為無位)
白馬 商才 攻心 安民 宿將 善戰 善守 兵心
虎豹騎 解煩軍等
新增新陣型 陷陣和騎射
原版個性修改 詐謀 詭計 鳳雛 神威等
加強了原版武將個性 如張遼,沮授,黃權等
呂蒙就 未讀書前 讀書後到一鍵改個性
平均角色與勢力能力差距 主要補完一D歷史上有作為而無被加入的個性
新古武人物如下 (壽命自己調整 最好跟史實)
公孫洐
田章
淳于髡
申不害
田盼
司馬錯
范蠡(313
西施
文種
彭越(311
陳慶之(311
楊大眼(311
鄭成功(311
衛青
伍員
孫武
斛律光
李廣
龍且
范雎
秦瓊311
尉遲恭311
李績311
趙奢
商鞅
陳平
秦良玉311
韓世忠
劉光世
梁紅玉
等等
新增了新建築
神火陷井
猛火陷
陷馬坑
角樓
太古台
連弩樓
加強了火神 築城個性獨有建築
加強了 政策火計研究,開發設施,研究地勢政策

===========
三國人物 有金如下
張合 張遼 徐晃 曹操 郭嘉 司馬 賈文和 鄧艾 夏侯 鐘會 曹仁 荀攸
劉備 關羽 張飛 馬超 黃忠 趙云 法正 姜維 諸葛 龐統 魏延 王平
孫堅 孫策 孫權 太史 周泰 呂蒙 周瑜 陸遜 甘寧 朱然 陸抗 賀齊
皇甫 呂布 張角 董卓 高順 張燕 馬隆
(禿髮樹機能) (新武將)
======增加了三國史後期武將(圖大多為光榮官方圖}) ===
魯芝
文立
山濤
王生
陸景等等
========
建議還有如要玩 英雄集結等假想劇本請先將新設同名 矍鑠(英雄集結) 取代所有原版矍鑠 因為英雄集結原版矍鑠過強
14 可以自己整個性 淨係呢點已經完殺11 14 個ai相對比起11係勁左 同埋今集攻城好難攻 對起手資源管理要求較高 仲有就係有勁人唔一定屈晒 只係相對上有優勢 有得斷糧令到D弱將都有用處 加左士氣合理取代311 氣力
加上廢人有好政策又有用
11 用sire先可以合到特技同埋D技能好多都係佢整好比你
11 mod又有pk2.2但整到好複習 已經唔同玩法

11攻城都唔係易,整體上覺得11最好玩,玩極都唔會厭
係睇14超唔超越到
另外想問下Switch版正唔正?
11 攻城好易加咋 11個城唔識主動放箭 用幾隊騎兵就爛
14 攻城基本上起手一定要攻城兵器 同埋座城識主動放箭
加試又有政策加持
14 係超越地 我認為
switch唔知
下一部後期劇本
蜀漢危機 又要面對人口老化
你渣啫
山戰果d亦然好用
頂級主要係思路同打法要改變
get到點打
2,3線都贏到
唔係點用韋康爆機
有巴打話switch正
但冇得用修改器

14個底好過11
但11加埋其他mod完成度好高
不過14pk我覺得好玩過9pk

利伸:314玩左過千個鐘
記係get唔到點打
超級麻麻 都唔係好夠打 玩臧霸比袁紹屈
臧霸冇計
同盟袁紹,頂幾波曹操再食魚生佬
善用土疊限制ai搶府,用名聲斷格仔
用偽報拖時間
大概係咁玩

識日文可以睇下依個yter
https://youtube.com/channel/UC6-g66WHWYWVKDzKgR249Lg

電撃writer
暗榮打手

犀利
我發現原來難度會影嚮攻城難度
所有劇本已修復bugs
咁14 pk同11 其他mod比邊個好?
我暫時教學都攻唔破個城
咁渣架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞