[網球]ATP和WTA討論區(31)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果係AUS先令佢覺得打到
之後先再縮 咁老祖都有啲無辜
好羅生門
比就人情?
世界級明星唔係人?
世界級明星就可以唔隔離?
唔見你比個人情普通市民?
根本成件事就講唔過去,只不過香港冇得玩民怨呢套咋嘛
Prime Minister Scott Morrison has addressed the cancellation of Novak Djokovic's visa on social media, saying, "Rules are rules, especially when it comes to our borders". #auspol

好硬
咁當然最合理就大家一樣
有民怨都係正常
我自己就只係唔覺HK有疫情 覺得分別不大
就咁呢段野
祖好似俾人撚緊
同佢講你黎啦我地俾你打
點知叫佢黎果個冇權/冇同上頭溝通好放佢入境
呢篇好詳細 但我睇完只有更亂
袋鼠國內都好似互相射波中

https://www.theage.com.au/national/visa-bungle-delays-novak-djokovic-s-entry-into-australia-20220105-p59m75.html
https://twitter.com/7NewsMelbourne/status/1478625150467665921

仲有神秘彩蛋
睇最尾5秒,會俾fans大軍用黎屌洲政府屌到永遠
晨早流流笑到卡卡聲
有fans話祖上年捐錢比山火,做咩澳洲唔感恩
塞爾維亞總統武契奇表示,全國都與祖高域站在一起,為真相及正義而戰,要求停止對他進行干擾。據報武契奇已經召見澳洲駐貝爾格萊德大使,要求他們立即釋放祖高域,並讓他參賽。

原來塞爾維亞先係兒登仔理想國度
#FreeJoker
#LetJokerPlay
塞爾維亞干涉別國內政?
老老實實依家比佢去到都影響曬心情,觀眾又唔buy,分分鐘一輪遊啦!
有少少混亂
係咪祖當初用身體為由醫學括免打針
咁澳網就比佢參賽
但入境發現佢個medical exemption有問題比人拒絕入境?

結論係咪祖根本博大霧、有假文書?
Yes
球證都唔洗打 直接dq
但係隻民意,老實講只係訴諸情緒姐
Aussies 比政府封兩年,回國要攞籌,認左好耐
見到咁就覺得有錢人大過法律咩

但係其實件事最主要係
既然依家證據顯示就係打左針,都阻唔到傳播
咁逼人要打足針先contest得就係惡法
而你重提你比政府強姦,唔諗係咪惡法
唔係好通
sovereign state 自然有佢地既法例
點為止惡法?
我既interpretation 係當有一定既國民認為條例係unjust/ unnecessary下而政府硬推。

你覺得你比政府強姦,aussie覺得政府做緊正確既事,咁仲算唔算係強姦?
就算aussue真係覺得自己比政府強姦緊,佢地都有能力去推翻/下任 election選另一面。

重申佢地無逼祖去打針,打針係 free will黎,但你入得去人地國家就要緊人地法例。唔通你去荷蘭買大麻拎去新加坡同人講係合法?
一開始係話佢申請個簽證類別其實唔可以用medical exemption去代替打針
之後又話佢medical exemption啲料唔足夠
咁當然全部都係估估吓
不過講真 immigration可以覺得你樣衰就用immigration reason唔俾你入境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞