IT 界討論區:齊齊轉行做I.T.(11)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
其實係大家眼中system engineer 同 it support 係唔係同一樣野黎?
其實係大家眼中system engineer 同 it support 係唔係同一樣野黎?

點會一樣
高級狗同低級狗

點會一樣
高級狗同低級狗

點會一樣 engineer 係一個打全場

Computer science可以點背書

有D CS course可以帶 cheat sheet 考試,咁就可以估個Professor/Lecturer 會係exam出咩,Print d code 入去抄

Year 1個陣有科programming, 個lecturer 講linked list講得好開心我就係cheat sheet 到print左linked list 既code, 入去考試就真係照抄,最後A+ 毒撚心意太易估

個呀sir咁on9

雖則話打code勁 !== 讀書勁
但我真係冇咩見過有料既人gpa差
通常gpa都係2.8~3.5

我覺得有concept 、料子果啲人, 考試寫code 當然ok, 問理論果啲雖然無背足,但你起碼會知道個原理,點都寫到啲出黎, 唔會全部錯,所以點都有幾十分係到。。。。

香港d programming 都好少去到好深
多數都係call 下人地api 寫下loop 咁

你唔好似為外國公司就唔係call下api寫下loop
就算係大公司, 對細薯黎講個分別只係call緊自己公司d code定街外人d code

所話香港it真係唔值咁多,12k都比多
聽過有個CASE 2,幾 GPA
但咩都識
做左2年startup之後去左美國APPLE
做左一年p 轉公司有廿offer 18k 價錢合理?
利申:ive hd

點會一樣
高級狗同低級狗

application support 同 desktop support 都好大分別啦

infra由system engineer起, it support主要係指user support
support system既最少都叫admin

點會一樣
高級狗同低級狗

application support 同 desktop support 都好大分別啦

infra由system engineer起, it support主要係指user support

咪又係狗,不用分那麼細

點會一樣
高級狗同低級狗

咪又係狗,不用分那麼細

你岩, 人工好小小

點會一樣
高級狗同低級狗

咪又係狗,不用分那麼細

你岩, 人工好小小

有咩分別

合理

合理

cthr 有salary check , 雖然唔一定準,但都可以睇下既
有冇巴打做過 EUxxI (software dev) 入面好唔好做
有冇巴打做過 EUxxI (software dev) 入面好唔好做

EGxxI 先啱
fg做operation有無前景
佢話做uat only,跟住當business analyst咁上

快至7日慢就成個月
你應該interview果陣問埋佢
fg做operation有無前景
佢話做uat only,跟住當business analyst咁上

不了

快至7日慢就成個月

有d 即日or 第二日出出offer.多數一星期過左就無咩機

快至7日慢就成個月

有d 即日or 第二日出出offer.多數一星期過左就無咩機

我6月5 first in
6月6 second in
6月7 出offer
6月19 返工
我依家諗返起都覺得有d chur

快至7日慢就成個月

6月7 出offer
6月19 返工

應該好急要人

快至7日慢就成個月

6月7 出offer
6月19 返工

應該好急要人

都未必既
可能你係最後in 果批又好岩用

快至7日慢就成個月

6月7 出offer
6月19 返工

應該好急要人

都未必既

慢又話等死人
快又話chur

好多巴打都差唔多啦 有d仲早開工

快至7日慢就成個月

6月7 出offer
6月19 返工

應該好急要人

都未必既

慢又話等死人
快又話chur

好多巴打都差唔多啦 有d仲早開工

HERE,8/6 IN 9/6 有OFFER 12返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞