IT 界討論區:齊齊轉行做I.T.(11)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
有無公司是唔介意邊返工邊教人打code ?
可以是part time 或者低pay 但最好唔好勁OT
利申:無HD 無degree 比白紙更白

google幫到你

我知我咁問好痴線 但我個friend 轉述我知 因為本身就唔夠人用 syntax 都是到時google 查 唔會記得曬 是差interview 問ge 野答唔答到 (他話見多幾次工撞下版)
與其自習不如返住工咁學仲有用
所以我先咁問

我上jobsdb搵工果時基本上所有公司要求相關既hd or degree,你無相關學歷好難有人請你

我是咁回他但他是咁同我講

咁無辦法,你無相關學歷可以點apply?

補充多少少,就算比你過左interview,到你做野果時下下要search google,我諗你都大機會比人罵到傻, 學上邊巴打講google for有底既人溫故知新,知道下一步點做

我都覺 我繼續上住edx course 先

google幫到你

我知我咁問好痴線 但我個friend 轉述我知 因為本身就唔夠人用 syntax 都是到時google 查 唔會記得曬 是差interview 問ge 野答唔答到 (他話見多幾次工撞下版)
所以我先咁問

我上jobsdb搵工果時基本上所有公司要求相關既hd or degree,你無相關學歷好難有人請你

補充多少少,就算比你過左interview,到你做野果時下下要search google,我諗你都大機會比人罵到傻, 學上邊巴打講google for有底既人溫故知新,知道下一步點做

上course學唔到野
出來做,比人屌下就識
上面位巴打等我教你啦
學識幾樣野其實入得行

1. for-looping
2. list
3. if else
4. object oriented

出來做野果D ui有library幫
打2,3句syntax已經有animation

頭3樣我都知是乜
但好複雜就唔會寫到law

google幫到你

所以我先咁問

上course學唔到野
出來做,比人屌下就識

上面咪俾幾位巴打ban左 無人請邊有得俾人屌

上course學唔到野
出來做,比人屌下就識

上面咪俾幾位巴打ban左 無人請邊有得俾人屌

連hr個關都未必過到 ...

google幫到你

所以我先咁問

一係叫你個fd既boss請你,叫你個fd到時教你

唔記得即google睇返係for有底既人
如果你連過3關 sorting等既algo都未掂過就算啦

識同唔記得係兩件事,睇你咁講係想interview鳩黎 搏到人請就算

google幫到你

所以我先咁問

一係叫你個fd既boss請你,叫你個fd到時教你

唔記得即google睇返係for有底既人
如果你連過3關 sorting等既algo都未掂過就算啦

識同唔記得係兩件事,睇你咁講係想interview鳩黎 搏到人請就算

未呀
佢叫我去final assessment
但我已經有其他offer了
見佢22k好吸引
但如果fdm有伏
咁我就費事浪費時間in

聽聞唔做夠2年 要賠錢?

佢有講過

巴打係咪做過?可唔可以講多d?

佢有講過

巴打係咪做過?可唔可以講多d?

巴打hsbc?
但fdm難唔難轉番perm
如果stay fdm繼續做consultant係咪好on9
個reception9點半都未有人係到
一番到香港熱到hihi 仲要四圍走
早晨
你用緊的公司電腦咩配置?
Pentium G2020 2.9GHz
4GB ram
Win7
4GB ram
Win7

咁既機寫到code?
4GB ram
Win7

咁既機寫到code?

打code你用notepad都得架喇 係慢咁解
4GB ram
Win7

咁既機寫到code?

打code你用notepad都得架喇 係慢咁解

開住個ide compile 等好耐
i7 16gb ram 我都覺得耐
英文有限公司,估唔到leader係外藉女士,自己都唔知講左咩野
英文有限公司,估唔到leader係外藉女士,自己都唔知講左咩野

怕咩 你明佢明 就得

怕咩 你明佢明 就得

又黎啦
又係D一事無成乜柒都無既廢青走入黎問點先做到IT 你地又咁好心機答佢
又黎啦
又係D一事無成乜柒都無既廢青走入黎問點先做到IT 你地又咁好心機答佢

咁又唔係咁講 有時有d人發覺入左行先唔岩自己 好似以前識條友 做sales 死追爛追call 又冇客 搵唔到客 食份底又低人工 我都叫佢如果有興趣你學下寫code 轉行仲好

怕咩 你明佢明 就得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞