IT 界討論區:齊齊轉行做I.T.(11)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
識唔少冇心係呢行做既人,畢業4,5年都仲係未過2皮

呢類人冇degree 又唔進修,放工又唔抽時間學下熟d code...

我係講緊本身渣個堆,冇心做呢行又要怨人工差,又成日夢想跳其他公司就有25k

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

我一早就接受左自己係廢柴呢個事實
呢個世界就係因為我先突顯到D勁人有幾勁

冇問題,係廢又要想25k,以為好輕易好應份就笑死。
公司有班做左4年都升唔到ap,佢地又唔進修,人到中年一個失業就88

其實p升去ap要有d咩條件???

呢類人冇degree 又唔進修,放工又唔抽時間學下熟d code...

我係講緊本身渣個堆,冇心做呢行又要怨人工差,又成日夢想跳其他公司就有25k

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

same

廢柴here
仲半工讀緊個degree
依家sem break先有時間搵工同打下coding
人生輸家

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

same

廢柴here
人生輸家

做得呢行仲諗住嬴到人生Online就太天真了

其實fdm隻mode係算contract定perm
i mean唔落client(兩年後) and keep住係fdm做consultant
fdm既consultant係真係會做consulting pitch client?
定同acct mgnr一樣 都係負責refer d人落client度做
btw fdm既training係咪好難pass
hr個日問我想唔想過sg做
因為個邊要識好多種language既人
如果真係過去 兩年後有無機會入番big4 or accenture個d做consultant
如果3個月內無client要我的話
係咪都要賠錢比fdm

巴打apply左咩role?你識好多種language

Production support analyst好似
language我識中英日韓德
hr叫試識japanese speaking個個opening

嘩巴打好撚屈喎,識語言好過識IT啦
你去in左未

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
我好想做consulting
ibm accenture cognizant都fail左
得番fdm有d機會

其實你知唔知consultant做咩
無做過相關intern咩
it consulting最易入咪BIG4 (特別係K記)
BIG4都唔得既話都係算鳩數啦
FDM係收ibank多
不過你連FDM offer都未有諗咁多做乜

有intern呀 做過3份
我知consulting做咩
big4我過唔到apt test呀
其他報得既都報過了
ibm我去到final round收左皮
問多d資料姐
可以同我有既offer compare下嘛

其實fdm隻mode係算contract定perm
i mean唔落client(兩年後) and keep住係fdm做consultant
fdm既consultant係真係會做consulting pitch client?
定同acct mgnr一樣 都係負責refer d人落client度做
btw fdm既training係咪好難pass
hr個日問我想唔想過sg做
因為個邊要識好多種language既人
如果真係過去 兩年後有無機會入番big4 or accenture個d做consultant
如果3個月內無client要我的話
係咪都要賠錢比fdm

hr叫試識japanese speaking個個opening

你去in左未

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
得番fdm有d機會

FDM係收ibank多

其他報得既都報過了
問多d資料姐

Ibm accenture咪又係it consulting

你去in左未

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
得番fdm有d機會

FDM係收ibank多

其他報得既都報過了
問多d資料姐

其他offer唔係consulting?

你去in左未

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
得番fdm有d機會

FDM係收ibank多

其他報得既都報過了
問多d資料姐

有一份係finance個邊
但唔係我想要既野

你去in左未

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
得番fdm有d機會

FDM係收ibank多

其他報得既都報過了
問多d資料姐

但唔係我想要既野

咁你仲去唔去in

我未番香港呀
hr話等我番香港先in
我it真係唔太得
得番fdm有d機會

FDM係收ibank多

其他報得既都報過了
問多d資料姐

但唔係我想要既野

咁你仲去唔去in

去呀應該 去左無壞
雖則我stay香港9日又要去uk兩個月
唔知夠唔夠時間in

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

公司有班做左4年都升唔到ap,佢地又唔進修,人到中年一個失業就88

我覺得
理論上識design 下d function 點行點call 用咩lib
Guide 到 p 仔完成d program
我間死人公司係我fg 果時已經要我做呢d

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

我覺得
理論上識design 下d function 點行點call 用咩lib
Guide 到 p 仔完成d program
我間死人公司係我fg 果時已經要我做呢d

不過香港ap 同p 分別唔大
多數都只係經驗同workload 上分別

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

same

廢柴here
人生輸家

degree都冇,又唔係特別醒,又懶。
IT係容易俾新人取代吧?

有時我覺得係個人諗野個套唔岩做coding
寫coding 個人要好if then else
有d 人真係唔岩 焗住比佢做都要幫佢執手尾
收到offer maxxxview engine trainee
做security 得15k
有冇巴打做過?
間野好唔好做?
利伸:non it major 想入行

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

same

廢柴here
人生輸家

都好過文科仔
睇出面d post真係幾慘下
各位
小弟係一間local SI 公司做developer
主要係做SAP B1 以中小企為主
但最近想轉其他範疇 主要係覺得underpaid(頂爛市 )
想試下搵Java developer
之前讀u都有掂過下 但未算好精
想問下要去到咩程度先會有其他公司offer

利申: 16fg, 9月先做夠一年

25K撚夠駛咩
掂就唔駛撈IT啦

打份工ja

same

廢柴here
人生輸家

都好過文科仔
睇出面d post真係幾慘下

冇skill有咩好怨好比?
語文好考政府好過做IT啦
IT慘在有tech skill 份工都咁賤
收到offer maxxxview engine trainee
做security 得15k
有冇巴打做過?
間野好唔好做?
利伸:non it major 想入行

non it 點入 security

我咩都唔識
會唔會做到含

咩role
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞