[不要跟笨強爭論] F1 2021 意大利站 賽後 討論區 4

1001 回覆
10 Like 5 Dislike
21比利時值得重睇??
莫他拿下年吱吱吱嘅新隊友變咗係以前Audi嘅車手迪加斯(迪格拉斯)
https://www.instagram.com/p/CT16-RCFNxv/?utm_medium=copy_link
屈素上podium,十分值得
啱啊 揸部威記頂足咸狗成場
將一隊垃圾車隊帶到五連霸呢樣野已經注定咸狗永遠超越唔到老舒
有unboxed睇未
仲有 Maz fastest lap?
係, worst car on the grid fastest lap講一世都得
2019意大利都值得睇喎
我叻封聖喎
唔使佢剪得咁辛苦啦,今季過左一半啲內容都已經好夠juicy
咁重口味
MAX前面有奶,點單機?
我啱啱睇完 車神舒麥加 嘅紀錄片,真係覺得唔夠喉⋯

亦令我又諗起,之前無耐,(我唔知呢度有無人記得) 可能外界又有人想製造話題,想封 HAM 係另一個車神,
問班車手 「你地認為論天份, 舒麥加 定 HAM 更高?」

我記得報導好似剩係講咗某幾位車手,

其中 馬沙 大概意思話: 因為 HAM 都拎咗同等份量(7屆)嘅成績,而 舒麥加 本身就係超級勤力嘅人,所以 HAM 可能天份更高一點。

而 羅斯堡 大概意思話: 雖然 舒麥加 唔係佢最崇拜嘅偶像,但係 舒麥加 係佢心目中最快最勁嘅車手。而論天份嘅話,佢認為兩者真係好難比較,或者 HAM 可能更高一點。

VET 大概意思話: 舒麥加 一直都係佢嘅偶像! 到今時今日,佢依然認為 舒麥加 就係最好嘅車手!無人可取代!

呢單嘢,我係一直忘記唔到,因為炒作成份極高!
剩係講咗幾位車手⋯揀嚟講?
馬沙 同 羅斯堡 好似諗唔到理由,但就格硬搵個理由話 HAM 可能更高一點? 真係毫無說服力!
如果佢地兩個唔係為咗配合,而係真心講,咁真係令人好失望!

VET 除咗紅牛嗰期唔討好之外,真係無咩嘢唔好嘅嘢。
佢嗰對答,擺明係有嗰句講嗰句。
同埋佢真係抵 舒麥加 嗰陣咁錫佢!
所以佢依家一樣咁錫 舒仔。

我都順便講埋呢次,其實真係無咩邊位冠軍車手,係無黑暗面。要去到傳奇級,好勝力就更加要去到極致。

幾唔鍾意佢都好,其實都唔應該再搵佢單意外嚟抽水,咩嘢報應。咁唔通更嚴重意外到去埋嘅人,又係因為咩報應?

舒麥加 除咗佢手車嘅技巧無得挑剔之外,仲加埋手車夠激進、好勝心強到會踏灰色地帶等等,為咗贏,佢真係會諗盡一切方法,絕不放棄! 呢點同樣係佢嘅魅力之一。
佢仲要有埋連setup嘅能力!
佢成個生涯,其實實係揸過好多爛車。
佢嘅冠軍車,全部都係佢慢慢努力建立出嚟㗎!

論天份同實力, 舒麥加 係最高,根本係當之無愧!

請問 HAM 有咩資格比得上 舒麥加 ? 更唔好話超越。
講天份同實力, VET 同 ALO 都絕對唔會差得過 HAM!

佢2013都係靠個老嘢帶入去平治! 前面三年建立嘅努力,無佢份㗎!

我仲記得 舒麥加 復出揸平治 (如果佢揀返法拉利就好),
一早講明「需要三年」時間去建立!

但係平治過橋抽板,當然個老嘢係好大影響因素,竟然過咗三年,就搵 HAM 取代。

其實當時已有報導講咗, 舒麥加 本身至少仲想揸多一至兩年!
所以 舒麥加 宣佈再次退役嗰陣,佢都有話,佢原本仲想繼續,亦有車隊有邀請 (其中一隊係Williams),但係佢認為如果再揸無力爭冠嘅車,已經無意義 (當然啦,43歲仲要幫手建立多次? 啱啱先被平治利用完!),同埋佢已經證明咗自己仍然可以同現役最嘅車手競爭,所以佢先認為係時候退役。

而Ross Brawn 都講過, 舒麥加 當時仲係好快,但佢呢三年都俾唔到一架足夠競爭力嘅車俾佢⋯覺得好抱歉。

Toto Wolff 都有多次訪問中講過, 舒麥加 對平治嘅付出係無容置疑,佢絕對係平治嘅功臣!

就係因為平治過橋抽板,迫到 舒麥加 要再次提早退役之後,仲想請佢擔任其他位置。當然, 舒麥加 係拒絕咗!

(我以上講嘅全部都無我睇過,亦一直記住嘅事實! 大家亦可以自行網上搵返。)

唔係平治咁樣, 舒麥加 就唔會嗰個時候去滑雪⋯咁樣就更加唔會有意外。

其實復出嘅佢,真係仲係好快,奈何揸架垃圾爛車、超級黑氣⋯⋯⋯
(包括平治pit crew犯低級錯誤、多次被人撞、幾次壞brake、被罰到無咗個Pole等等)

不過正如佢所講,(43歲嘅)佢已經證明咗依然足以同當時最好嘅車手競爭!
所以嗰三年就算拎唔到特別好成績,絲毫都唔會影響到佢嘅成就。
只會令絕大部份人覺得,佢值得擁有更好!

如果佢無發生意外嘅話,就可以親自教 舒仔 , 舒仔 嘅潛力就肯定可以發揮到最大。
我依家係無特別鍾意邊一位車手,真係主要純睇車。
近年對 VET 改觀得最多,睇下 舒仔 可以喺佢身邊學到幾多嘢啦。

無論點都好,我同身邊嘅人都係一致認為,
我哋心目中只有一個車神 - 舒麥加 ! 無人可取代!

好多謝佢,係佢令到好多人認識、鍾意F1!
佢嘅成就、地位、影響力等等,無容置疑! 絕不會被打破!
希望會有奇蹟出現!

Michael Schumacher -
The F1 GOAT 、 The Fastest Driver 、 The Legend

完。
講漏咗,
一講起 舒麥加 ,就一定會第一時間諗起佢為法拉利打做皇朝嘅畫面!
會永遠留存在大家心裡!

完。
請問 HAM 有咩資格比得上 舒麥加 ? 更唔好話超越。

講手車閪 佢哋兩個真係有得鬥

人品方面有冇人補充
https://youtu.be/z3lux-v9d24
睇番都仲係覺得好好笑
Ching咁得閒打咁撚大篇嘢

歷史自有公論啦 鹹狗果七屆除左08有邊年係鬥車贏返黎仲要08都係靠運碌返黎

兩個唔同年代嘅天唔天份呢啲根本冇得比較,大家都冇係大家prime嘅時候同場鬥過車,講天份大把車手都有,但只可以話佢地手車勁唔會話佢係車神ie vet alo kimi,講天份冇意思

ferrari皇朝建立佢當然係功臣,但係仲有佢帶曬成個Benetton冠軍班隊過檔,仲有jean todt同ross brawn同埋好多其他人呢?我冇認真睇套嘢但好似完全冇提過以上嘅嘢?

全世界都知佢join merc果陣已經冇嘢再需要證明,佢鬥心已經唔係以前果皮,40幾歲體能都冇能力爭冠,幾年都比youtuber屈機,根本人地入隊嘅時候都知道自己係去做開國功臣搞好merc個根基set好架車去玩v6t era而唔係去贏世界冠軍而唔係去證明自己去搵第二春,佢都知未來係屬於年輕嘅車手

佢兩個手車都好勁,但係咪一個場內真小人,一個場內場外偽君子,對佢最深印象就係you hit the wrong part of him my friend同埋Monaco泊車

同埋滑雪咁樣瀨落merc到有啲肉酸

老舒7屆係勁係一代傳奇但近代車神我只認senna
無記錯係中間發癲狂push
奶同 max 都係新白,跟住都快過舊白?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞