玩咗witcher 3差不多兩年,仲未爆

327 回覆
159 Like 29 Dislike
血與酒個新地圖個種震撼我到宜家都記得
cls 你連點分都未明
RPG 既起源係桌遊,玩家除左可以揀定一個已經創作好既英雄之外,好多時都會自己創作一個數值同背景故事自訂既人物。
跟住先再扮演個人物去做劇情上安排既故事。
實際上除左JRPG 果種永遠硬食一班主角呢個類型之外,絕大部份既RPG 都可以自己整主角。
就算梗左名或者稱號既,例如Commander Sheperd 或者Dragonborn 都要可以改性別種族同數值,呢個係玩RPG 既基本權利

如果將RPG 同動作GAME 放係光譜既兩邊既話,有得自訂性別同職業甚至係所有數值都由自己升級既Dark Souls 一定比較貼近正宗RPG。啱啱相反地逼鳩你做死一個主角,一定要做男人,限死一定要用兩把劍同五種魔法,連數值都冇得改既Witcher 先係「冇咁RPG」果個

同其他遊戲相類比你就會明白,就好似你話齋,bio 就唔係RPG, 你幾時見過LEON 可以升LVL 配點學技能?

但你永遠要明白,係唔唔係RPG 而家其實已經冇界線,因為全部野都係存在係光譜上面。BIO 系列有得買裝備同升級改裝武器之後,亦都可以話佢係加左RPG 元素。係個光譜上面,BIO 呢個系列係有向RPG 既方向前進過。
宜家就係討論緊以故事做主導既rpg game
FF/DQ/ELDERSCROLLS/FALLOUT/PERSONA/TALES等系列
你自己上面已經講左玩完DS都唔知個故事講乜
已經自己証明左DS唔係故事主導,極其量都只係ARPG
宜家係比較緊WITCHER同同類型故事主導既GAME
即係同FF/DQ/ELDERSCROLLS/FALLOUT/PERSONA/TALES等系列比教
你用故事主導既WITCHER同DS去比較本身就係錯
無操作可言
開盾 斬 開盾 斬 中間你中意可以火魔一下
Loop 就打贏

但畀佢故事世界吸引會狂玩
3 call班fd幫手守城果到
好正 好熱血
宜家主要係講故事主導
條傻仔自己講玩完ds都唔知講乜
已經同witcher係2類game
你玩完witcher會唔會唔知隻game講乜
同埋你講既customization同貼唔貼近rpg無關喎
jrpg多數都冇customization,但唔會有人話FF/DQ唔係rpg
屌你老母咁你玩完witcher會唔會唔知講乜柒呀
自己玩完ds話唔知講乜柒,然後同witcher比
玩開skyrim呢種再玩witcher未必頂得順 好多人棄game
因為真係要全程代入geralt個角色 然後慢慢了解佢個世界觀

唔計戰鬥系統,witcher 3最大問題係佢個等級設定
gear同寶物level都係跟現有等級set死咗上限 唔比你越級著靚裝
而想升級只能做指定任務
自己去郊外探險打怪升唔到lv,尋寶任亦係冇用 因為寶物隨著你升lv會變咗廢鐵

意味著除咗主線玩家係冇咩需要去探險,而室內偷嘅物資都係垃圾多,對玩家嚟講探險性有比較大嘅限制
都話左JRPG 係另一個類型
你唔熟GAME 就算數罷啦
認真唔係話要教訓你
但你仲有好多野要學
咁CRPG又唔可以係另一個類型?
輸打贏要
宜家根本就唔係要討論RPG既劃分
因為同以前已經好唔同
一隻GAME基本有幾種分類既原素
本身就只係想討論WITCHER既劇情問題
但條傻仔一開頭又拉bio出黎講
柒左又講ds
明明係2類game
一隻故事主導,你同所有角色都有幾百條對白
有得選對話
幾百個劇情CUTSCENE
同幾百個NPC互動
另一隻就NPC都唔多個,成個GAMEPLAY動作主導
咁都可以有比較性
然後就話劇情唔須要代入,因為動作主導隻GAME都係咁
去睇小說
B&W個結局不能更好啦
呢隻game我玩咗百幾個鐘起碼有三份一時間係打緊牌
講開又想裝返嚟打牌
屌你老母咁你玩完witcher會唔會唔知講乜柒呀
自己玩完ds話唔知講乜柒,然後同witcher比
回唔到就收皮潛水啦
一隻故事主導,你同所有角色都有幾千條對白
有得選對話
幾百個劇情CUTSCENE
同幾百個NPC互動
另一隻就NPC都唔多個,成個GAMEPLAY動作主導
咁都可以有比較性
然後就話劇情唔須要代入,因為動作主導隻GAME都係咁
咁DS個故事講乜呀柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞