【淆底求救】朋友去左吉爾吉斯 whatsapp上線之後冇睇訊息 冇上線24小時

1001 回覆
24 Like 536 Dislike
話說我朋友已經出左trip一個幾星期 早兩三日由旅程第一站去到旅程第二站吉爾吉斯

大概每晚一點(當地十一點)左右都會同我whatsapp傾半個鐘倒 但係尋晚一直冇上線搞到我宜家好擔心 可能你話冇上線好小事 但上線個陣唔睇我訊息真係好奇怪

尋晚十一點(當地九點)左右佢whatsapp我 我半個鐘之後覆佢 過左一個鐘倒都唔見有藍剔 於是我睇佢last seen 佢收到訊息之後有上過線 但冇睇我訊息冇藍剔(平時絕對唔會咁)所以我以為佢玩野 問佢做咩唔覆 之後我off住等佢覆

我過一陣online 佢last seen update左 但都冇藍剔 我都係以為佢存心玩野 再問咩事 我同樣off左等佢覆

再一次 佢update左last seen而冇睇我訊息 於是我決定唔off 等佢online 但今次佢last seen 停左係凌晨一點幾 冇再update

冇再update last seen之後凌晨兩點幾我有再send訊息比佢 顯示係兩個剔 到今朝send訊息比佢就得返一個剔 到呢一刻已經冇online超過24小時

本來個心態係好似你地一部份人咁諗 呢d地方一時冇wifi聯絡唔到好正常 所以原本都唔係好擔心

但宜家已經冇online超過24個鐘 一諗起呢個朋友平時絕對唔會冇哩交帶 點解問我野 我半個鐘後答完之後唔覆我?點解上線唔睇我訊息?點解凌晨個陣仲係兩個剔 今朝得一個剔?點解今日冇好似平時咁搵我?

個心有d暗湧之際 我Google左吉爾吉斯治安 發現多數人都話當地治安唔太好 甚至排華得幾明顯 上年仲有單針對華人既爆炸案 唔到我唔擔心我朋友係咪出左咩事

可能你地會笑我杞人憂天 但我寧願最後發現虛驚一場之後比你地笑 都唔願同自己講一定冇事就放心

暫時同個朋友完全失去聯絡 宜家點算好?

認真post 勿騎劫
你個fd一條友去定點?
希望有旅遊達人話我知係虛驚一場
你個fd一條友去定點?

團體去 七八個左右 有大人有細路
知唔知邊個團? 去旅行社問?
幫推
知唔知邊個團? 去旅行社問?

唔係旅行團
個團有冇其他識的人
有冇講低本來呢個時間做緊咩
Btw吉爾吉斯唔係同俄佬開火咋咩
幾時搞埋華人?
個團有冇其他識的人
有冇講低本來呢個時間做緊咩
Btw吉爾吉斯唔係同俄佬開火咋咩
幾時搞埋華人?

google見到好似上年炸鳩中國駐吉領事館
住邊?
有咩事仲要咁多人 新聞一定報 冇報即係冇事 你同佢咩關係 佢會唔會太攰唔想應你住?

平時都唔會 仲要我十二點覆佢 佢last seen差唔多凌晨兩點 當中佢有反覆上線 我又有反覆send message 所以如果唔係刻意無視我既訊息 只有極微既可能睇唔到我訊息或者攰唔覆 平時既佢絕對唔會咁 亦冇必要咁做
住邊?

我on9 一直冇問過佢住宿地點
一係冇network一係電話冇電

解釋唔到上線唔睇我message
頂 up唔到圖
會唔會係佢電話比人偷咗?

冇地方叉電唔開芒應你之後真冇哂電

冇地方叉電唔開芒應你之後真冇哂電

我十二點覆佢 一點幾online時見到佢last seen update左 之後last seen都有一直update 估計我十二點覆左佢之後佢都反覆online左一個幾鐘 我諗未至如覆唔到我

重點 佢唔但只冇覆 仲冇藍剔我 即係睇都冇睇
比人偷電話,電話有密碼掛 whatsapp又點會update last seen呀 應該係信號極差收唔到姐,收到1秒又即斷個隻
會唔會係佢電話比人偷咗?

有諗過 我覺得都有機會 所以擔心朋友發生左咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞