新加坡超過7成人口打晒兩支針,8成人打咗一針,睇下最新感染數字先

339 回覆
309 Like 22 Dislike
得16個人sample size 太細,做唔到好有效嘅結論

重症原因嗰度,年齡、長期病、同冇打針,得打唔打針係你改變到嘅risk factor 咋喎,如果真係得呢個係modifiable risk factor, 咁我覺得叫長者打針係冇問題 (迫人打針就係問題)
因為打左針,所以冇防疫意識?
證明咗重症少好多,打針綠色bar長啲
噉咪唔係你所講嘅「同打唔打針唔關事」囉
我就係講緊 60歲以上嘅嚴重/死亡個案 同打針 負相關
咪講緊唔係到到好似香港咁勁醫療所以要谷針
香港就是但啦,係要堅持攬炒都無辦法
反正應該都唔會點死人
但有班反苗要笑鳩埋外國谷針
好似全世界醫療機構加政府都唔夠佢醒咁
都唔知做咩鳩
反疫苗撚睇唔到
打咗針要膽心副作用
唔打針唔洗膽心
打唔打都有機會中招
防唔防到重症點証明
重症可能有其他因素影響
如果冇迫 都唔明做咩打樣令自己都膽心的針
但清零先決條件係個疫苗有效率夠高,同埋變種/傳染速度低,又要攞返天花同流感出嚟做例子

先決條件未達成,你執行得幾好都冇用
其實新加坡咁細,人口又少,法令執行力又高,人口質素亦唔錯,但都控制唔到疫情。

相反,支那咁撚大,人多質素低,竟然號稱一早控制到?之前所謂嘅爆發都係百幾單,即刻又冇事。

我一路好信支那條數作嘅,根本全民感染晒。但識好多支那人又真係一切正常,冇一個話感染過。R晒頭
佢地屌返你轉頭
佢地以為自己醒過啲專家
丫唔係 佢地最鐘意話啲專家廢唔可信 係PR係谷針撚係幫藥廠賣藥
其實世界應該由連登仔統治就最好
好多人中完自己都唔知
如果單係睇年紀同有無打針,係可以落呢個結論,但我覺得唔夠謹慎。

第二啲原因呢?有無長期病?有無食開第二啲藥?

如果有再詳細啲嘅資料就好,例如個11個無打針本身嘅身體狀況。我認為打一隻咁新嘅針要再小心啲
你咁講所有野都唔洗計啦
樓主po啲圖全部都冇準備性
仲討論落去做乜
有咩成果 有既.味減輕恐懼撚對武肺既恐懼指數 一解放味又驚又性囉 解放就係怕你呢啲恐懼撚會過大反應姐
我覺得最搞笑佢地成日話啲數據係假
但間唔中見啲數據岩自己用又拎出嚟講
點知次次都係misinterpret啲數據
你唔信疫苗就係反科學
苗撚無經過嚴謹測試就盲信係撐科學
一爆就成個區隔離,禁止移動
識個大陸仔
佢office十幾樓,地下有一間便利店
有個感染者去便利店買過一次野,店員變密切接觸
全楝大廈封鎖14日
所有係果楝番工既人全家都隔離14日

下下做到咁,要點先清唔到零隔多幾次有病都變無病

同埋佢哋境外、本地、無症狀係3條唔同數
16個係有啲細,但其實又好難做到實驗

16個有11個無打/打唔曬,如果可以搵番同個11個差唔多年紀,差唔多身體狀況嘅人,捉佢吔打兩針疫苗,然後打武肺毒針,睇下重症/死亡率係點,咁所有野都一清二楚
連登根本冇人會care 內文
淨係會share 對自己有利嘅 unverified news
其實係當初吹撚大咗: 打咗針唔會感染、回復正常生活(除罩等等)。

如果一早講明打咗針都會受感染,但肯定唔會有重症 既話 , 個反差唔會咁大。不過咁誠實既話,唔會咁多人去打。

起初:
苗撚: 唔明打bnt 有咩問題? 打完唔會中
傻閪先打4hell , 打完都中,打黎做咩?

近排:
苗撚: 打咗100% 冇重症,點解唔打?

利伸: 冇打針。
但人口密度咁大,一班地鐵都成千人,廣州為例,一日嘅地鐵人流起碼一百萬,等到確診果個人隔離,佢都唔知搭咗幾多次鐵。而且以我所知,絕大部分大陸人唔會有少少感冒就去檢測,自己揾藥。佢哋好緊張份工,檢測瀨嘢隨時冇工開。

邏輯上大陸根本應該超10億人感染,但又真係唔見佢爆。同北韓唔同,雖然支那冇新聞自由,但網絡相對發達,我又識好多人,所以真係R頭
世界各國都應該嚟連登招攬人才
追零等於永續限聚令
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞