新加坡超過7成人口打晒兩支針,8成人打咗一針,睇下最新感染數字先

339 回覆
309 Like 22 Dislike
柒婆話天堂留咗位畀佢
口罩都無撚用
但係打疫苗嚴重事故/重傷機率係幾多?

正確計法應該係考慮埋疫苗事故機率,再計個期望值應唔應該打針
點解香港人唔打針
感染又低
因為怕死
其實將重症同死GROUP埋一齊講已經嘥9氣
個數字完全冇參考價值
唔係不嬲唔打疫苗,係驚未知的後遺症咩 ?

從來都唔係疫苗有無效喎
我支持開關唔好隔離與病毒共存, 唔比帶口罩生活如常, 睇吓反疫苗撚驚唔撚驚, 打左疫苗死亡率0.1% , 唔打疫苗死亡率2.1%, 冇理由要打左疫苗陪你地一齊被限制自由。

流感一日仲多人中啦
轉咗講防重症啦
打咗疫苗都防唔感染 要靠感染但病唔死產生足夠感染力
群體免疫嗰啲大話嚟
仲要加一樣:

不打疫苗而感染武肺的人,要排另一條隊接受治療,以免影響正常的醫療負擔。

我pro-choice,打唔打疫苗係個人選擇,第三者不應強制。
但同時人要為自己的決擇負責,唔好影響他人。
連登仔話無效就無效啦,咪駁
帶住個口罩點撚樣好幾百萬倍?
香港人分分鐘打完苗之後死左無人知
傳染人咪傳染人,反正畀人傳染到都唔會有咩事,季節性流感夠會傳染人,使唔使用咩599章嘅限制去預防下?
除非打完疫苗就唔洗戴口罩,然後感染數字依然不斷下降
否則就算感染數字降低都証明唔到係疫苗既功效
隨時只係口罩易買番大家又聽話長戴口罩既功效
大範圍實施緊戴口罩嘅時候,你要求打完針唔洗戴口罩反而係引入咗新嘅變量,做唔到對比

i.e.
打完針唔戴 vs 唔打針要戴 唔係一個有效嘅對比
智利仲宵禁緊?
所有聲稱疫苗測試都未做晒
叫疫苗都未有資格
有咩好嘈
唔好話我話啦
如果今日香港政府話躺平唔做任何野啦
全部解封
信唔信唔打既都會去打
身體很誠實
有無Death rate 睇下
理性
你個計法係錯
因為疫苗係唔會出事
咁係你身邊無人打疫苗死
見住個波友打完死,睇你仲有無咁口響
身邊人打晒喇, 你都on99同廢老一鳩樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞