新加坡超過7成人口打晒兩支針,8成人打咗一針,睇下最新感染數字先

339 回覆
309 Like 22 Dislike
兒登仔不嬲出名弱智cancer上腦架啦
咁你幾時再打卡介苗?
防毒update係换加patch
疫苗?
其實我想睇埋以色列數據,佢9秒9就決定打多針,好想知佢手上數據點解會咁快決定
戇尻仔
都講到明just a flu,係流感嘛
你拎天花卡介苗黎比jm9
唔好有錯誤期待就ok
流感季季都有新針
你有冇打過架
打針唔係唔中 係防重症喎
係咪搞錯咗啲咩
既然打針防唔到感染同傳播
咁點解香港冇打針要定期檢測先返得工?
打左都會傳染人但又唔駛定期驗?
錯誤類比,天花病毒係DNA 病毒,肺結核嘅結核桿菌都係DNA 結構,DNA 基因穩定唔容易mutate 所以疫苗有效期長啲

武肺病毒係single strand RNA virus, 同流感病毒一樣,容易變異,所以疫苗效用大打折扣

話人教育水平低似乎有點諷刺?

一日得幾個入ICU
加埋氧氣機一日先得廿個

大部分人都係去醫學監察
即係同屋企訓一樣
就算入廠大部分都係病情穩定
重症得嗰幾件

打晒針根本同平時流感死亡重症率都係差唔多
又封關又限聚令防隻流感
平時傷風咁多人感染洗唔洗lockdown呀
恐懼撚真係怕武肺未去打針
唔怕嘅未照常生活
儘管疫苗的預防感染效力並非百分百,但是能夠減低患重症機會,其實明顯是上佳的防控方法。現時報章和媒體報道的多是某某疫苗引致嚴重後遺症、什麼研究發現疫苗並不預防新冠病毒感染。是政府和專家覺得重症事小毋須多提,還是媒體不喜歡報喜?

着眼「群體免病」

回想新冠疫情初期,一眾專家熱切期望快速研發疫苗,務求病毒變成如季節性流感一般的低危病原體,寄望回復正常生活。儘管Delta肆虐,幾款常用疫苗的預防傳播力只是稍為下降,沒有消失。對於曾經感染的人來說,一項美國研究發現注射疫苗比不接種疫苗減低感染機率兩三倍。疫苗預防重症的能力頗高,以色列的數據證明疫苗減低重症的效力只因Delta而稍稍減低。換句話說,新冠疫苗十分有效,縱使不能發揮群體免疫作用,但確保群體免病(不是「免疫」)!多一個人接種疫苗,少一個人重病,醫療系統不被拖垮。

https://m.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20210829/1630176243391/%E5%91%A8%E6%97%A5%E8%A9%B1%E9%A1%8C-%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%8A%97%E7%96%AB%E7%9A%84%E6%B3%95-%E7%90%86-%E6%83%85
如果肺結核變到好似武肺咁高傳染率咪要
說白了,唔想開關解封,唔想香港回復所謂嘅「正常」
大家一齊攬炒啦
所以新加坡政府除咗強制口罩同檢測,對於一日一百宗以上嘅個案都係一個態度:係咁架啦。
而家喺上面想攬炒
如果上面話香港唔駛清零
分分鐘口罩令都會即刻取消
ching可唔可以介紹一隻疫苗
係明知改左幾個variant都照打番第一代疫苗
想過正常生活,移民啦
香港就係要唔正常
未打唔準返工!打左未必有副作用,就算有少少副作用都屬於正常,市面大把打完疫苗舒緩劑,請各位多多支持,同心協力為香港最緊要打完唔舒服幫襯小店,謝謝
點解要搞咁多嘢制止一隻>98%人中咗冇事嘅病毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞