新加坡超過7成人口打晒兩支針,8成人打咗一針,睇下最新感染數字先

339 回覆
309 Like 22 Dislike
其實唔係反科學
只係佢地太堅持呢啲政策
要強硬某種結果出現
所以會引伸第二針,甚至第三針的政策
香港偽政府為左通關
俾香港人同中囯女人汁液交流
總之0就得
死哂唔關佢哋事
等樓主自己上黎解答(兜)
咁感染數有無因為打晒兩針佔人口比數上升而下降?

Inflection control都係當初推打針嘅原因之一,但睇新加坡數字就得唔出呢個結果勒?
到時打針副作用走哂出黎就話係COVID 變種,又贏!
389個病左
16個重症係60歲以上
當中11個冇打針同埋淨係打左一針
即係話當中5個係打左兩針
其實支那都有人提出唔好再追求0,因為已經風土病化。

但黨同天鬥同地鬥,一定要零
Exactly
但係依家唔係沙士
大部分人中武肺都係無症狀
每日幾百人中都係得嗰十幾個重症要聞氧氣
對醫療系統負荷同平時流感差唔多
之前爆得最勁個陣即刻有臨時醫院
依家仲有疫苗
咁都可以醫療崩潰香港收得皮
證明而家既疫苗頂唔到DELTA 或以上的武肺毒
E.G DELTA+ LAMBDA ...
俾D政府做靚條數
可以寫落政績+同其他國家通關咁姐
咁講,香港如果唔清零,應該市面就會去番年初咁,始終有一部份人會嚇到匿係屋企

但之後大家習慣左,市道又會慢慢變好

始終細路學行個陣都要跌下先啦
點解又揀有利自己既證據黎講
係咪唔見而家d 研究話,covid 會一直係度
反而打左針重症同死亡率降低,咪令佢變just a flu 囉

跟貼d 時事再出黎柒啦手joke
應該係獨裁政權諗法,就係一但訂左個目標就一定要做到,好似以前嗰啲大煉鋼,超英趕美咁,面子最重要,唔可以依家先嚟話做唔到。仲有如果做到就可以用嚟彰顯自己政權有幾威,全世界都做唔到嘅野得自己政權做到
數字上死亡率明顯地降低左
覺得自己係高危群組就更加應該去打針
本身冇打嘅好多都係有長期病唔適合打疫苗,咁佢地本身一感染到死嘅機會咪比較高,unvaccinated嘅死亡率咪高,唔知啲stat有冇考慮呢樣野呢?

倖存者偏差
啲反疫苗撚好撚on9 成日jer住打左都會中招呢個point打飛機
但明明由頭到尾無人講過打完疫苗代表唔會打 無論咩疫苗都唔會100%防到
樓主自己po出嚟啲數據都證明到防重症 但成班on9又扮睇唔到
呢句緊要

Over the last 28 days, the percentage of unvaccinated who became severely ill or died is 9.2%, while that for the fully vaccinated is 1.2%.

https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/update-on-local-covid-19-situation-and-vaccination-progress-(28-aug)
啲反疫苗撚好撚on9 成日jer住打左都會中招呢個point打飛機
但明明由頭到尾無人講過打完疫苗代表唔會中 無論咩疫苗都唔會100%防到
樓主自己po出嚟啲數據都證明到防重症 但成班on9又扮睇唔到
60歲以上患上任何疾病都係嚴重啲同易死啲
係啊

但係你quote嗰段咪就係話打針會無咁容易有嚴重/死嘅情況
柏林圍牆都要兩個禮拜先起到
依家有肺炎做藉口比佢直接封關
我係咁理解
16個重症,全部都係60歲以上
而重症當中,無打/打唔曬嘅人佔多數

所以個結論係,疫苗對60歲以上人士防重症可能有幫助。留意番,60歲以上本身患任何病都係容易有重症

我立場其實無話反唔反疫苗,你打你事,但我睇唔過眼苗撚吹奏疫苗,由唔會感染,搬龍門講成唔會傳染,到而家再搬龍門講成防重症。
重症可以有唔同原因,年紀大,有長期病(單係長期病已經可以再拆無數原因),無打針。偏偏苗撚只係集中唔打針呢個point,我就覺得好有問題
世上唯一百份百有效嘅疫苗得天花疫苗
唔係
我quote 個段意思係 60歲以上有打針會無咁容易有嚴重/死嘅情況,要講清楚係60歲以上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞