K11 Sephora強行搜查南亞手袋,指因為南亞人成日偷野

382 回覆
676 Like 29 Dislike
你用統一一樣野去形容一個群體已經係racist
你將南亞人依個race同犯罪掛勾已經係好撚racist既行為
唔好合理化自己仆街racist既思想 仲要咁多人正評依個留言cls
師兄,k11唔駛入場費架,你就算住公屋都多啲入去妹下見識下啦
所以你嘅結論係…?南亞仔唔犯案?
兒登仔係咁 睇到燥
就黎加返塊牌
南亞與狗,不得內進
人人都講塔利班就等於恐怖分子,咁人人都racist
搜下袋都唔得?!

莊家話事!
仲話去到外國比人歧視比人指住個頭嚟鬧好慘
點知自己地頭一樣帶頭歧視人
仲話擁抱西方價值 得啖笑
有冇法律撚 普通鋪頭有冇權搜查客人既袋或身
「南亞人種少啲 相應嘅犯罪比例應該都係少啲」
呢句有邏輯謬誤。

唔應該以「香港人犯罪數字 比 南亞人犯罪數字」作比較

正確比較係「(香港人犯罪數字除以總香港人數)比(南亞人犯罪數字除以總在港南亞人數)」

即比較「種族犯罪百分比」
自己唔清楚個logic仲好意思驚人唔明個logic
係,行拜登式左膠價值係幾好
個個無所事事,日日圍埋一堆食煙吹水
當然唔否認有少部分係正常想融入香港社會,但係事實係好撚多都係垃圾
炒咗條戇鳩先啦
無所事事、食煙吹水都唔緊要,但唔該佢哋唔好偷嘢、拆車、收陀地、霸車位,做埋呢啲損害香港人利益嘅犯法行為。咁都有連登仔盲撐真係心諗做乜鳩
好撚多賤種左膠

班南亞佬唔好成日作奸犯科咪無人歧視佢地囉,唔見香港人歧視白人?

好心條友教好自己d同鄉,唔係就移民,咪撚咁多嗲
成班死左膠,究竟有冇去過深水埗
塔利班唔係種族
係一種思想
戇鳩
就咁講句「無見過南亞仔犯案,至少我嗰區無,至少我樓下無」就以為南亞仔好乖 又唔出街睇下個現實世界,淨係做鍵盤戰士打滑坡謬誤戰
思想歧視
一樣道理,變通一下ok?
問題係塔利班思想本身就係殺人放火
Muslim同Taliban係兩件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞