覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
幾時出發去阿富汗
也就是你,覺得伊斯蘭國比中國共產黨創作的社會主義更厲害?

你是不是中國人?
依家西醫分唔同專科都係源於伊斯蘭黃金時代
如果行一夫多妻,廢柴男人應該更加難娶到老婆
貪食蛇姐
西方文明>中國獨裁>伊斯蘭>西方文明>中國獨裁
歐洲係天主教,美國就基督
同樣伊斯蘭都覺得世俗化阻礙伊斯蘭發展
估唔到連登有咁多隱性「俠義風骨」,係咪文學系多數都係出張翠容、蘇哲安之類嘅「學者」

古時候都係極權架啦,有golden age 都係極權,極權同極權比有可比性,唔代表你拎到現代仲有可比性

原教旨一定有問題架啦,將一千幾年前以來寫嘅嘢當最高規範去實行點會冇問題。

因為多人信就叫人睇可蘭經,同一千年後叫人睇習近平新時代思想有咩分別,兩個都係為方便極權統治嘅創作,而又影響大量人口

你當可蘭經係山海經咁睇咪冇問題囉,都係古人對世界唔認識又唔研究就訴諸神祕,一對呢本嘢有「道德」上敬畏就出事,好似讀孔子讀到逼人守孝三年咁
得中共先治到伊斯蘭教
英國固然反咗面
德瑞、荷比盧都係新教偏多
法國一半半
相反西葡、意大利多天主教 但已算歐洲二線國家
共慘黨:am I a joke to you?
寧願南無超好過班仆街生蕃
耶教係中世紀政教合一都好黑暗
同佢哋講依家 個個拉去中世紀黑暗時代講
中世紀幾耐之前
咩呀,歧視牙

我做毒撚我自豪
但耶教到而家都刻意淡化當年發生嘅事,甚至唔講
核平啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞