覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
非洲大量人被伊斯蘭教洗腦,越窮嘅地方越容易相信伊斯蘭教。
文尼沙拿普巴馬列斯奧斯爾都係教徒
世俗化教徒同塔利班係兩回事。好似共產國家咁,你情願生活響中國定北韓?
仇女撚真係短視到一個點....
你同cctoy 講logic 係咪傻左
好多cctoy buy
巴打有料
呢個point 都幾有趣 [soasd]
佢地又真係好似無進步過咁
都咪話,幾百年前歐洲教會都係火刑異端,阻左好多科學發展
不過歐洲最終改過自新
中東宗教佬就仆街到今日
人類係大自然發展既最大障礙
其實唔識字又點唸經
我意思係點樣確保唸緊既係原文
佢地就係唔想咁多人識字,特別係其他文字,識得字越多,就學習越多智識,越多智識就越多思考同自己想法,得上層識得解讀經文,就越容易管治下層,所以係惡性循環
cfy001 #333199
低智商仇女撚
縮埋你老母個閪度啦 架係自己丟
所以某程度上係一班民智未開既人俾人用曲解既經文利用?
咪亂講林鄭係鬼女權
情況同以前天主教一樣,聖經解釋權喺梵蒂岡,任何人都唔可以自己解讀聖經,伊斯蘭教係中世紀之前係進步過基督宗教,宗教改革變咗世俗化之後西方文明先至開始帶領世界
美蘇咁多年嚟都為左爭奪各自利益不斷係阿富汗地區發動戰爭
成立傀儡政府
呢個局勢下伊斯蘭點樣民族自決
唔指阿富汗 其實仲有其他伊斯蘭地區都一直係西方戰場
啲大國打杖永遠係人地屋企打
遜尼派興起無非都係局勢使然
歷史積累落嚟
係伊斯蘭眼中 基督教派只係不斷欺壓佢地嘅一方
當然 我唔認同遜尼派教義 唔認同佢恐襲報復模式
睇返伊斯蘭教義本身係無問題
世界上亦有印尼等回教國家
但有果必有因
美國係返唔到轉頭
氣候問題你睇多次我講過啲咩
宗教改革唔等於世俗化,直到20世紀初西方文明平民先開始世俗化.西方文明開始帶領世界象徵係西班牙開始殖民美洲,而西方文明主要係天主教佔主導.

工業時代信新教而對全世界有大影響嘅國家得英國,次要就係由普魯士帶領嘅歐洲大陸新教集團(北德、荷蘭、北歐),而美國因為係前英國殖民地所以先信新教.而現代西方文明主要係由美國帶領(美蘇冷戰開始後),美國新教徒多數因為世俗化/拉丁美洲移民增加而劇減 ,係可見未來,美國天主教徒將佔主流,當然附帶埋西班牙語.而歐洲國家在本世紀末將變成伊斯蘭國家,某程度上要多謝左膠,未來歐洲伊斯蘭文明將會比亞非拉世俗化(因歐洲文明程度高),但係穆斯林係唔會放棄信仰,除非有重大事件對宗教有所衝擊.
習賤主偉大

包身係on9,但溫度去到60 度你唔著衫都係熱,呢個就係氣候問題
噉何為唔道德先?個標準邊個定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞