覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
到時就到有錢合法娶一百個老婆
中年貧窮處男去幫有錢佬洗底褲
現代推崇宗教自由
就係因為有班on9仲信有神
同佢講無又會發神經
係怕咗你地啲生番亂咁黎
支那先係
那些炸彈教會我的事
Ibn Sina好似係現代醫學嘅始祖
核廢土先係伊撚既天堂
全部宗教都係人類發展嘅最大阻礙
點解......如果單純講歷史係好長,而且角度又好多,我建議大家自己上網慢慢睇,我只講我個人觀點;你句說話係講「伊斯蘭國家嘅文化没落」,但如果講數字上,全球伊斯蘭教嘅人數同影響力係不斷上升。

換個角度去睇,伊斯蘭係地球唯一成功保留政教合一,同時不斷成長嘅「宗教/政治群體」;我係另一個回覆講過,我哋成日忽視果班原教旨主義嘅一句說話,而且當正係笑話去睇,句嘢就係「發動聖戰」。

就算現實去睇聖戰講到尾都只係借宗教之名去侵略,但伊斯蘭教徒好一大部份人係真心覺得佢哋發動聖戰,係「拯救世界」;就算過程手段點都好,只有全地球人都歸於阿里發治下,方為救贖。

價值觀唔同,殺人放火都只係傳教嘅一種。

但正因為價值觀唔同,我哋覺得發展文化經濟再輸出宗教係正途,但各地伊斯蘭教真係咁考慮嘅人有幾多?當然世俗派唔會咁激,但佢哋都會用好多我哋眼中旁門左道嘅方式,或者將耶撚果套辦學辦慈善玩到過哂火。

佢哋就算乜撚嘢都冇哂,只要伊斯蘭教徒個數字一直升,就已經係「最大使命」;我覺得佢哋退化到變哂做馬騮,但佢哋只係依個世界有更多馬騮就好,窮到仆街都要捐錢起個又大又靚嘅水濂洞。

宗教,係佢哋生活甚至生命中嘅地位係香港人難以了解,所以佢哋可以為宗教犧牲一切去發動血腥行動,長期仇殺、內亂到戰爭,你可以發展乜撚嘢文化經濟?更唔好講有最高文化指標嘅可蘭經存在;比起花十年時間去研究同創造,不同花十日睇吓邊個違反可蘭經,更有「經濟及社會價值」,大家見到支那小粉紅果種盲目,就可以考慮到班狂信者一千年嚟屈咗幾多學者「辱阿拉」。

由大局上嘅混亂不穩致冇條件提供俾人研究,到微觀上伊斯蘭社會嘅文化同氣氛亦不利於創新同創作,咁佢哋又係唔係好失敗?我嘅答案係否定,因為佢哋最為追求嘅嘢,係一直不斷步步高昇,哪怕係香港,某部分請得多印巴嘅公司,都要為咗「尊重」伊斯蘭教徒,設置祈禱室、專用雪櫃、甚至專屬飯堂。

大家可有見過現今佛教、基督教等有如此待遇?所以我哋覺得「搞成咁」,但佢哋覺得「越搞越旺」,終有一日,聖戰發動,阿拉統一天下。
佢哋功能咪就係拖住人類咪得得太前
從宗教信仰角度出發伊斯蘭教有咁多信徒都叫唔偉大?你認真?
你信既野有全球1/3人都信都叫唔偉大?
如果咁都唔偉大你解釋下點先叫偉大

同埋你將宗教信仰同文學創作 科技產品 菜式掛鉤你唔覺得好on9好非黑即白?
因為穆斯林係現時西方意識形態主導既世界係各方面冇咁多建樹就代表佢地係垃圾人口?
照你呢個邏輯咁英美呢啲信基督既國家
係咪一樣可以覺得你都係垃圾人口
你都on撚9 伊斯蘭化 屌你老母出街條條女都得返對眼啊傻閪
係,所以要支持中共喺東突厥斯坦實施種族滅絕
問題係咩係道德,個標準喺邊,唔同時代同唔同地方嘅道德觀一樣,定相對,客唔客觀

防止科技傷害人類自身唔需要道德,直接睇下佢短期同長遠會造成咩影響咪得,有過多負面影響就阻止佢
共產主意先係
想問多次樓主點睇連登之前咁多人反對新疆穆斯林種族滅絕 強迫勞動
依家轉過頭就覺得果班人係垃圾人口
係人類最大毒瘤
真 日撚日啲賤種就係為左啲濕鳩on9教義打黎打去 打撚到國家死撚晒又要人地幫先麻撚煩
老實唔係為反中共 撚有人理啲邪教閪咩
成條街得翻啲麻甩佬行黎行去咁都話好
啲人成日為個教護衛同你講其實個教義好正常,要啲女性包頭包身係為左保護女性
屌咪同其慘主義一樣,講咪好好,實際操作咪pk囉
你個教條好好,實際操作咪同你打聖同姦淫婦女
你提到有負面影響要阻止
但點阻止?
制定規則 法律的確可以有一定作用
但係唔夠
因為人係善於走精面嘅生物
如冇道德約束
好快就會有人覺得「唔比人捉到就唔算犯法」
道德嘅作用就係呢度
大家都會覺得某啲行為係不正確就避免去做
防止人類自我毁滅

當然 我認為道德應該要基於理性分析
一啲不合時宜嘅道德觀應該要捨棄
佢同伊朗同其他地方都世俗化過一陣
結果呢
咪又係比班生番上返位控制成個地方
得嗰少部分人受教育已開化有撚用
真係
土耳其走回頭路
成個國家經濟又向下
蛔學生同屋企人有冇俾人遣返返去
咪反對種族滅絕同強迫勞動囉
佢哋變成垃圾又罪不至死
反正科技咁先進
地球養得起20億垃圾人口

我想表達嘅係
伊斯蘭教嘅教條埋沒咗好多人材
明明佢哋當中可能可以成為更有用嘅人
但因為呢個垃圾宗教
令到佢哋絕大部份都會變咗垃圾人口
我標題都係只針對伊斯蘭教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞