覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
其實本身我諗住用番偏向人文主羲、普世價值去重新解讀伊斯蘭經典,「扭曲」成全新嘅版本,用番佢地堅持嗰套、試圖以靠軟唔靠硬去應付佢地,不過一嚟我地唔係喺䆁法嗰個地位,二嚟正如你所講,佢地無咗經典時本身就係噉,三嚟佢哋可能話失咗原意上唔到天堂,所以好難處理呢個問題
有分宗教勝利同科技勝利
同以為返古代就可以三妻四妾嘅戇鳩一樣
好似佢哋咁諗窮人連機會都唔會有
全部做晒有錢佬老婆
如果你做唔到人上人 一夫多妻只會令你更難搵另一半
佛教有冇叫你去打到人仆街?
西歐教會學校以前都會教拉丁希臘文同讀翻古典時期既希臘同羅馬異教經典,所謂伊斯蘭世界保存古代希臘羅馬知識,咪又係鄂圖曼多年入侵東羅馬既過程中拿走既野,當中毀左幾多野都唔知。
問過支那人未
同信咩教有關係 信天主教一樣都係好好

不過依家非洲無咩信天主教

美國都重有好多信教家庭 係黑人都係正常人
唔關事, 係本身信嘅人低質,
核平呢d地方 無謂晒時間
其實一向都唔係好明點解要幫佢地 佢地個傳統不嬲都係生好撚多個 然後就好似嗰個老鼠實驗咁 太多隻老鼠迫喺一個太細嘅地方唔夠資源 開始自相殘殺 咁樣先係平衡 生咁多就死返咁多

你去幫佢地佢地仲覺得你不懷好意想侵佔佢個國家 又唔諗下自己個國家又窮啲人又唔識字又唔係有天然資源 霸嚟都係負資產 大把喺阿富汗服過役嘅美軍都有講過 當地人根本唔鍾意佢地 咪由得佢俾塔利班統治 等到真係頂唔順嗰陣自然打壓越大反抗越大

仲有喎 班友講到伊斯蘭教幾咁好幾咁大愛 其他人誤解佢地先會覺得係恐怖分子 結果次次出親事都係走晒去啲信耶蘇嘅國家度 佢地啲伊斯蘭教國家兄弟屁都唔敢放一個 除咗土耳其收咗大量難民 其他伊斯蘭教國家加埋都唔夠德國收得多
認同,根本就同哈利波特差唔多
耶教都係 根本阻住世界轉乜撚嘢都宗教理由反對
連黑人都話,個老豆中出完就走,好 typical 黑人 gene
原生家庭影響大
發展中國家出世嘅黑人辛辛苦苦讀完個大學
諗住有安落日子過
屌你老豆問你拎錢買毒品
呀媽喊住叫你照顧埋5個兄弟姊妹
呀叔大嬸呀嫲呀爺個個都想分啖食

更加唔好講人脈入大公司
呢啲係窮人定律,唔係靠一兩個人就可以令成個黑人階層向上流,要幾代人努力
班仆街BLM而家係想搶人成果,用受害者姿態騎劫主流,好有佢哋一貫作風

倒頭來有啲人種
即使你比飯佢食
比教育比福利比自由比機會比人權佢
都係一堆爛泥
發展國家
個教義衰撚過納粹
應該ban撚晒佢
佢教咗一堆左膠同逆來順受既人
汰弱留強自然定律
根本應該比班人自己受返個果
收呢啲難民係搞著自己
剋左膠專用
宗教本來就好大威力,只係香港文化覺得係輔助性質
所有教都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞