覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
事實係基督教同天主教咪一𨳊樣
伊斯蘭教坐擁20億以上信徒
接近全球1/3人口
你都ON9. 你睇下邊個先係小數先啦.傻九成日以為自己係智者. 你系人地面前你智障炸.

淨係人地個信念講左咁多代,又冇滅族. 你就知人地好撚勁, 好似以色列咁.
人類發展嘅最大障礙只有一樣人. 左膠!婦過婦人之仁.
早就應該殺哂班仆街,即係咁,邊個知而家佢係一個善良既中東佬定心情好撚曳既塔利班

話就話為主而戰,合理化自己私利行為,想玩幼幼又得,話你異己殘殺你又得,仲要好似支那蝗咁不停移民,人地都叫移民,班垃圾用難民身份死入去人地國家搞9人

所以,點先係一個好既中東佬,就係死既中東佬就係最好
有咁嘅爛地中東先會有咁的中東

個邊一直係沙漠就係會咁
show blocked user
本身就係死局,就算美國幫你廿年,連反抗都無反抗,不戰而敗,仲可以怪邊個
唔係冇腦既
只不過出污泥而不染唔係個個得
惡性循環黎
比起做唔做好人有冇「普世價值上嘅良知」,佢哋要上天堂更加唔可以背叛阿拉/耶和華,而且唔到我哋去教,佢哋班宗教領袖先係佢哋嘅權威,就算經文唔係咁寫,最後解釋權係邊個度;例如,困住啲女人唔俾出街唔俾返學,佢哋係覺得咁先叫保護,咁先叫有良知,女人俾人強姦,佢都有罪責,咁先叫有道德。我哋唔好忘記咗就算唔基於宗教,清代社會都係咁上下款,所以係單純宗教信仰,定係果種係傳統封建以維持一種佢哋要嘅社會規則?

佢哋女人係冇權,但唔代冇價值。
女人唔單止係生產機器,重係財產,重係交易,重係一種管治手段。

伊斯蘭教問題本質其實完全唔單純宗教問題,而係當初依個就係建立係宗教包裝下嘅社會政治學說及規範;伊斯蘭對社會政治體制嘅描寫及要求,詳細度不下於民主、寡頭、軍政、獨裁、皇權等任何一種政治體制。依點一日唔搞清楚,一日重講宗教自由去任由伊斯蘭教發展,同放棄民主其實冇太大分別;只係今日你個國家穆斯林唔夠多,到佢哋係大多數時,你覺得街市會有豬肉賣?佢哋會任由女人唔包頭出街?
On9, 回邪教千四年來消滅左幾多文明,你唔知啫,因為被回邪教支配後都會變成失敗國家。

中國人有句說話,紅教(共產)禍百年,綠教(回邪教)禍千年。

阿富汗原本係佛教國家,印尼「巴基斯坦」原本印度教,波斯原來信拜火教,黎巴嫩原本係基督教,都係俾回邪教入侵後,文化被消滅。

回邪教徒又鍾意近親繁殖,過左幾多基因太近似就愈來愈低劣,加上由細到大都唔鼓勵邏輯思維,所以過左幾代愈來愈蠢。

所以今時今日中亞、中東、北非一大堆失敗國家,你又視而不見。共產主義再邪惡,都唔會叫你屌表妹生智障仔。
得罪講句
佢地繁殖咁撚多
女權先係喎 你睇下林鄭?

無去過阿聯酋, 沙特,人地發展得幾好

沙特阿美係全球最大公司
唔洗旨意幫支那洗白啦
邪教應該被核平
伊斯蘭族群係一個惡性循環
d人窮,每日生存意義就係響鐘唸經,社會無發展就keep住窮落去
阿富汗得10%人識字就係例子,老豆老母唔識字,下一代都係咁樣,文盲傳十幾二十代人,每日就係唸經,做簡單勞力工作
可以一夫多妻,好想入教
人類三大毒瘤共產黨穆斯林左膠
武漢肺炎
下年升唔升到中3? 洗唔洗留班?
佢哋同以前毛澤東嗰種神化好似
個個擁抱可蘭經而放棄其他野
Malala
問題係佢哋話耶穌唔係上帝個仔,同耶教有衝突,又要打仗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞