覺唔覺伊斯蘭教係人類發展嘅最大障礙

329 回覆
1494 Like 74 Dislike
支共唔驚左膠,所以毫無顧忌打柒穆斯林,佢哋唔夠膽亂黎,一物治一物
當年解剖學真係伊斯蘭世一
基督教同中國仲on99唔敢褻濁人體
要抗衡西方國家同支那俄佬建立第三勢力只能靠極端保守嘅宗教
死咁多人換黎科技極大嘅進步,冇共產黨同美國搞對抗,我諗人類到而家都上唔到月球。冇二戰,我哋唔會有核彈,世界大國而家仲打緊仗。
民族主義同共產黨反而間接促進人類進步
佢哋可能覺得自己幫助緊救贖緊全人類又或者為傳教奮鬥,但係其實被宗教取代咗自己認知嘅世界、理性同道德,而且又用番真主解釋番自己呢三種嘢(可能神真係源頭,但係邏輯上跳咗好多步),例如宗教話有after life、來世、彼岸以此嚟導人向善,但其實做好事係要靠良知,啟發自己良能,認知嘅世界要用理性,用公民身份同人文主義角度出發,融入返普遍嘅社會同文化,亦即係所謂嘅世俗化,重新定義番所有事,唔好第一時間就用神去解

佢哋又太過以神為先,但係1+1係等於2唔係等於神,雖然可能都係神嘅大能,但無理由答係因為神,而且有可能係一場賭博,如果神唔存在,噉就唔係邏輯上跳咗好多步,而係直頭係錯
只有用呢種辦法教佢地先至可以令佢地唔好噉盲目同瘋狂
噉咩係道德,你個道德點嚟先,邊個定嘅先?都未有共識,係咪同樣嘅社會道德就一樣,唔同階層道德一唔一樣先,個定義都唔清楚,你問出面啲人知唔知點分道德個標準,有邊個真係答到你,要用個咁模糊嘅嘢去規範社會,真心咩?法律條文清清楚楚寫到明咩唔做得,要改可以點改,但道德做唔做到

同埋一樣大把人有道德規範都照樣走精面,同法律一樣,佢哋冇真係去諗點解噉樣唔啱,而係因為社會普遍認為唔可以做就唔做,佢哋係唔明點解唔做得,你問佢哋點解佢哋好多時會答你因為違反道德

點解殺人唔啱因為違反道德,點解亂倫搞基唔得因為違反道德,我唔係話依啲就係啱定錯,但道德依樣嘢好明顯阻礙咗人類理性分析,同耶教徒講十誡一模一樣

唔同地方就由管嗰塊地嘅人寫清楚咩唔可以做,講清楚原因,有機制去修改,而唔係由道德依個兩樣都做唔到嘅嘢去做規範
民族主義連登仔最支持
共產黨先係
不服來辯
ching睇黎真係痴線毒撚黎
Co你老母
武肺呀

蛔教禍害全球
認同
蒙古個陣收咗佢皮
之後成班變晒反科學迷信撚
Return to monke
阿拉伯數字
同好多化學英文詞語都係源自阿拉伯
係依家嘅伊斯蘭文明垃圾姐
原教指主義香港都有市場,佢地嚟香港傳教會有fans
蛔撚可燃經對異教徒講大話係美德
Law of Taqiyya
覺 啲傻豬仲話信依啲教唔一定係恐怖份子
人類點樣return to monkey?從來都唔係猩猩嚟
千幾年前現代西班牙葡萄牙同埋土耳其Ottoman堆回教徒算係正常啲 起碼叫做容納到異教徒
唔同現代一大堆fundamentalist
唔覺
基督教先係
公道講句
其實多年嚟伊斯蘭被西方妖魔化得好勁
講嚟講去都係西方為左自己利益不停係伊斯蘭地區打杖
當年話阿富汗有大殺傷力武器就強攻入去
但咁多年嚟毛都未搵到條
但阿富汗一直都係一個大戰場
根本係被逼絕地反擊
亦推高左宗教仇恨
美攻阿富汗先 911在後 令世人覺得伊斯蘭=恐怖分子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞