美國研究:麻省感染者74%已接種疫苗 病毒量不減

419 回覆
237 Like 11 Dislike
其實你嘅論證係建基於前提:「當有另一樣嘢A嘅保護率更加高,就不論其他因素如何,都唔應該用保護率較低嘅B」

正如你覺得因為存在N95(保護率最高),所以無論如何都唔應該用外科口罩(保護率較低)

其實安全套嘅保護率只係95-98%,只有切除輸精管絕育先係100%
依照你嘅邏輯,係咪大家都唔應該用安全套,淨係可以切除輸精管?

因為存在咗一個保護率比較高嘅切除輸精管(N95),所以依照你嘅邏輯,我哋唔應該戴保護率較低(穿咗窿嘅)安全套(外科口罩)

我都係用番你個邏輯咋

所以你嘅前提及論證根本不合理,防疫並唔係只可以不顧成本淨係帶N95,而係可以權衡成本同埋保護率去選擇其他外科口罩,正如你會戴安全套(保護力較低)一樣。

ps 口罩保護他人嘅意義大於保護自己

我知道閣下會即刻諗起唔係所有人都承擔到自宮嘅代價。
airborne
其實同樣嘅論據係上面#138同#333已經重覆咗幾次,係見你好似唔係幾理解到先至將完整嘅論證寫到咁詳細/冗長,方便你理解同埋引文反對。
60% 係保死亡都保唔到。。

保死都保唔到60%

117人死,50人打左兩針。。

邊個專家話打左三成就可以斷傳播鏈,你自己諗出黎。
理論上科興對所以變種效力都唔會跌好多。
復必泰 嗰d 就要講運。

利申: 打左兩針輝瑞。。
知太多了
打麻疹針有可能會令細路仔有自閉症。。
2019年一月,鍾南山已經話係aireborne 啦。
西方國家要on 9 9 成年先肯認係airborne 要戴口罩。。
無撚錯,人地做出嚟唔係最清楚班鬼佬仲要慢慢查
係唔係中國造嘅都好,歐美d 專家on 9 9 要成年先確認係airborne 已經完全唔合格啦。
咪就係囉所以話造果個同你講點傳你都唔撚信你話係咪戇鳩
永久閉關鎖國?
只有英美爆到冚冚聲 白癡仔都知病毒邊度嚟啦!
REALLY? 搵吹奏POST黎睇下 睇下有幾多人圍爐拎唔戴口罩黎打飛機?
連登七萬個會員 有一個人講
精密而周詳: 「連登仔吹奏緊喎」

唔講以為你冇連登ACCOUNT
BTW 連登吹奏緊屌你老母呀 吹奏緊吹奏緊
姐係你覺得打到50先會突然直插
你睇好多國家都係開始打就入下降軌
有冇口罩令都唔戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞